Nedir

İŞLETİM SİSTEMİ NEDİR?

İşletim sistemi, bilgisayarın içerisinde çalışan; donanımları yönetmenizi ve çeşitli uygulamaları çalıştırabilmenizi sağlayan bir yazılım kompleksi olarak tanımlanabilir. İşletim sistemi aslında sadece bilgisayarların içinde değil; cep telefonları, arabalar, uçaklar, çamaşır ve hatta kahve makinelerinin içerisinde bile bulunur. Burada sadece kişisel bilgisayarların içerisinde kullanılan en yaygın işletim sistemlerine yer veriyorum. Yoksa yazı bitmez.

 

işletim sistemi

İşletim Sistemi Tarihçesi

Modern işletim sistemlerinin temelleri 1940’lı yıllara dayanıyor. Alan Turing; yani dünyanın ilk yazılım mühendisi olarak onurlandırmamız gereken bilim insanı, ilk işletim sistemini basit bir panel üzerinde yer alan ışık ve düğmeleri kontrol etme amacıyla geliştirdi. 1956 yılında ise IBM, General Motors’un desteğiyle OS/360 isimli bir işletim sistemi üzerinde çalışmaya başladı. 1960 yılında ise AT&T kişisel bilgisayarlar içerisinde kullanılabilecek işletim sistemleri üzerinde çalışmaya başladı. 60’ların sonlarında ise yazılım teknolojilerinin gelişimi giderek hızlanmaya başladı. Xerox bu konuda ciddi yatırımlar yaptı. Xerox bünyesinde yer alan Apple; 1979 yılında bağımsızlığını ilan ederek, hepinizin yakından tanıdığı Steve Jobs isimli genç bir arkadaşı bünyesinde çalıştırmaya başladı. Bu adam tarihin en pratik işletim sistemlerinden birinin temelini attı. 1980’li yıllarda Commodore oldukça popülerdi ancak karşısında IBM desteğini almış olan Windows ile uzun vadede rekabet edemedi. Bill Gates, Windows 95 ile dönemin en başarılı işletim sistemini geliştirdi ve dünyayı ele geçirdi.

En Popüler İşletim Sistemleri

Günümüz bilgisayarlarının içerisinde kullanılan en popüler işletim sistemleri Windows, Linux ve MacOS. Windows tabiki kullanıcı sayısıyla başı çekiyor ama en iyisi olup olmadığı kesinlikle tartışılır.

windows

Windows İşletim Sistemi

Dünyanın en yaygın işletim sistemi olan Windows, 2016 yılında kişisel bilgisayar kullanıcılarının yüzde 52’sine hizmet veriyor. Bilgisayar oyunu bağımlılarının ise yüzde 95’i Windows tercih ediyor. 1983’ten beri varlığını sürdüren Windows, kullanım kolaylığı açısından şahsen bu üçlü içerisindeki en problemli olanı. Zorunda kalmadıkça kullanmaktan kaçınıyorum. Sürekli hata ve verme ve donma problemleriyle kanser olma riskinizi arttırıyor.

linux

Linux İşletim Sitemi

Bilgisayar kullanıcılarının yüzde 21’i Linux tercih ediyor. Tamamen open source yani açık kaynak kodlu olan Linux, dünyanın en çok tercih edilen sunucu işletim sistemi. Benim web sitemde bir linux sunucu üzerinde çalışıyor. Linux o kadar kapsamlı bir sistemki  süper bilgisayarlardan Raspberry Pi gibi ufaklıklara kadar kullanımı mümkün. Unix tabanlı olarak geliştirilen Linux’un ücretsiz ve oldukça esnek bir sistem olması sebebiyle gelecekte kullanımının giderek yaygınlaşacağı kesin.

MacOS işletim sistemi

MacOS İşletim Sistemi

Kesinlikle favorim. Donmaydı, durmaydı, patlamaydı, çatlamaydı gibi bahaneler bu işletim sisteminde yer almıyor. Rakiplerinden daha pahalı ve esnekliği tartışılır ama neredeyse sorunsuz olması sebebiyle bilgisayar kullanıcılarının yüzde 27’si tarafından tercih ediliyor. Bir defa kullanan birinin kolay kolay bırakması zor.