Yeme & İçme

SHABU SHABU NASIL YAPILIR?

Shabu shabu, Japon mutfağının başka bir hediyesi. Bizim kendin pişir kendin ye kültürümüzün mangalda değilde suda yapılanı olarak tanımlanabilir. İstanbulda shabu shabu servis eden bir mekan yok sanırım. Benim böyle bir yemek olduğundan haberim bile yoktu, babam evde yaptı öyle öğrenmiş oldum. Şimdi shabu shabu nasıl yapılır anlatıyorum.

shabu shabu

Shabu Shabu Nedir?

Shabu shabu sanılanın aksine geçmişi yüz yıllar öncesine dayanan bir yemek değilmiş. Japon fondüsü olarakta tanımlayabileceğimiz shabu shabu yemeğinin mantığı, içerisinde su kaynayan geniş bir tencerenin içerisine incecik kesilmiş et parçaları ve sebzeleri 10-15 saniye batırırak pişirmeniz ve değişik soslar kullanarak yemeniz üzerine kurulu. Esas olarak ince dilimlenmiş dana eti kullanılsada domuz, ördek, tavuk ve istakoz da yaygın olarak kullanılıyormuş. Ben dana eti kullanarak yedim.

shabu shabu nasıl yapılır?

Shabu Shabu Nasıl Yapılır?

Öncelikle yemeği yapmak oldukça eğlenceli. Neredeyse kağıt kalınlığında kestiğiniz etleri çatalınıza takıp ileri geri hareket ettirdikçe pişmelerini seyretmek çok keyifli. Etin yağsız olmasına özen göstermek lazım, nuar kullanabilirsiniz. Etin yanında udon yani erişte ve bazıları çiğ, bazıları önceden hafif pişmiş sebzeler oluyor. Pirinçte kullanabilirsiniz bu arada. Etleri ve sebzeleri suyun içerisinde pişirip, udonunuzla istediğiniz oranda karıştırıp yiyebiliyorsunuz. Soğan, lahana, havuç, soya filizi, mantar ve biber… Sebze konusunda sınır yok, hangilerini tercih edeceğinize siz karar verebilirsiniz.

shabu shabu pişirmek

Bu yemeğe lezzet katan esas unsurlardan biride yanında ki soslar. Birisi soya esaslı, diğeri tahinli ve sirkeli enteresan bir sos. Antalya’da piyaz yiyenleriniz bilir, üzerine tahinli bir sos dökülür. Aynı ona benziyor aslına. Babama sordum içine ne koyduğunu söylemedi. Ama sirke ve tahin ağırlıklı olduğuna kesinlikle eminim. Yemeği ne kadar doğru yaptı onada emin değildim aslında ama okuduğum kadarıyla doğru yapmış. 🙂  Masanın ortasında nasıl su kaynattınız diye soracak olursanız, raclette kullandık. Raclette üzerine tencereyi oturttuk fokur fokur kaynadı. Etleri kağıt kalınlığında incecik kesmenin formülü ise, eti önceden dondurup buzluktan çıktıktan 10 dakika sonra henüz çözülmeden çok keskin bir bıçak kullanarak kesmek. Yemeğin en zor kısmı bu diyebilirim. Yemeğin yapım aşamasının çok fazla anlatılacak tarafı yok aslına. Sadece önden malzemeleri hazırlıyorsunuz. Sosları hazırlayıp herkes için ayrı birer kapta servis ediyorsunuz. Sonra önce su, sonra sos şeklinde tabaklar boşalana kadar devam ediyorsunuz…

https://www.youtube.com/watch?v=XZWIVIJT6Uw