2014-2018 VOLVO V60 D4 (Face Lift)
Web siteme otomobil inceleme yazıları üzerinden aldığım trafik artış gösterdi. Ayrıca kullanıcılardan olumlu geri dönüşler almak beni mutlu ediyor, bu yüzden inceleme yazılarına devam etmeye karar verdim. Elimden geldiğince, uzun dönem kullanıcı gözünden araçların beğendiğim/beğenmediğim yönlerini dürüst bir şekilde aktarmaya çalışıyorum.
Bugün sizlere tanıtacağım araç; Volvo V60 D4. Özellikle yaz tatillerinde ailemizin geniş bagaj hacmine sahip bir araca ihtiyacı oluyor. Önceki aracımız Ford S-Max, her ne kadar devasa ve konforlu bir araç olsada, performansını artık yeterli bulmadığımız ve premium bir otomobil almak istediğimiz için sattık; yerine V60 almayı tercih ettik. İlk olarak 2010 yılında tanıtılan Volvo V60, 2014 yılında makyajlandıktan sonra 2018 yılına kadar üretilmeye devam etti. İnceleyeceğim araçta daha önce araştırma yapmış olanların resimlerden fark edebileceği üzere 2015 model, yani makyajlanmış olan versiyon.
V60 – S60 Arasında Ne Gibi Farklar Var?
V60, isminden de tahmin edebileceğiniz gibi S60 ile aynı platformu paylaşıyor. Motor, şanzıman, iç mekan ve donanım kombinasyonları birebir aynı. Ülkemizde station wagon araçlar fazla talep görmediği için yollarda V60 görmeniz oldukça zor; ikinci el fiyatları da sedan kardeşlerinden daha uygun oluyor. Ancak Avrupa ülkelerinde sedan-station araç dağılımı çok daha homojen.
S60’ın bagaj hacmi 380 litre, yani D segmenti bir otomobile göre oldukça ufak. V60’ta da durum farklı değil. Rakipleri BMW 3 ve Mercedes C Serisi’nden daha küçük, 430 litre. Ancak bagajın biçimi oldukça güzel ve yükleme eşiği alçak. Koltuklar parça parça yatırılabiliyor ve yatırıldığında zemin tamamen düz oluyor. S60 ve V60 arasındaki en büyük farkı bagajı ve arka tasarımı oluşturuyor.
Konfor Seviyesi Ne Durumda?
Aracın iç hacmi 4 kişi için gayet yeterli. Ön koltuklarda yaşam alanı çok iyi, arka koltukların diz mesafesi biraz daha cömert olabilirdi. Ancak koltukların rahatlığı gerçekten inanılmaz. Ev konforunda diyebilirim. Özellikle bej döşemelerle çok ferah bir atmosfer var. Aracın yürüyen aksamı ise sert ayarlanmış. 1.6 litrelik versiyonlarda biraz daha yumuşak bir sürüş deneyimi var gibi geldi bana. (Standart üzerinde gelen 235/45/17 jantlar ve Goodyear Asymmetric 5 lastik kullanıyoruz) Ancak bu sertlik yol tutuş konusunda avantaja dönüşüyor.
V60 sessizlik konusunda oldukça yeterli diyebilirim. Dizel motor kendini rölanti devrilerinde hafif belli etsede, yüksek hızlarda kulakları rahatsız etmiyor. Yol ve rüzgar sesi ise 130 km/s civarında başlıyor. D segmenti bir otomobilden beklentilerinizi karşılayacağını söyleyebilirim.
Volvo V60 D4 190 hp 8 İleri Otomatik Teknik Özellikleri
V60’ın motor ve şanzıman seçeneklerinden bahsedecek olursak; Volvo’nun bu araç için gerçekten çok geniş bir motor yelpazesi sunmuş olduğunu görüyoruz. Makyaj öncesinde en çok tercih edilen motorlar 1.6 litrelik turbo dizel ve benzinli seçenekler olurken; makyaj sonrasında yine 1.6 dizel ve yeni geliştirilen 1.5 litrelik turbo benzinli motor ülkemizde vergiler sebebiyle tercih edilmiş. 1.6 dizel motor çift kavramalı power shift şanzıman ile kombinlenmiş.
Bizim aracımızda ise Volvo’nun yeni V60’ta da kullandığı 2 litrelik D4 isimli dizel motoru yer alıyor. D4204T14 kodlu motorun 2014 yılı ve öncesindeki gücü 181 beygir, 2015 yılından sonra ise güç 190 beygire yükseltilmiş. Aynı motor bloğunun 235 beygirlik D5 versiyonu da bulunuyor ve iki güç seçeneği de ünlü şanzıman üreticisi Aisin’in 8 ileri tork konvertörlü otomatik şanzımanı ile beraber çalışıyor. 0 km satış fiyatı düşük hacimli versiyonlara göre daha yüksek kaldığı için 2 litre hacme sahip V60’lar yolda fazla görülmüyor. Aşağıda Volvo’nun araç için belirttiği teknik özellikleri görebilirsiniz:
- Ürettiği Güç: 190 BHP (4250 d/d)
- Tork: 400 Nm (1750-2500 d/d)
- Silindir Hacmi: 1969 cm3
- Yakıt Tüketimi (100 KM İçin Fabrika Verileri): Şehir içi 5 – Şehir dışı 3,8 – Karma 4,4 litre
- 0-100 km/s hızlanma (Fabrika Verisi): 7,6 Saniye
- Maksimum Hız: 225 km/s
- Şanzıman: 8 ileri tork konvertörlü – tam otomatik
- Yakıt Deposu: 67 Litre
- Ağırlık: 1608 Kg
- Yürüyen Aksam: Çok noktalı – tam bağımsız
Fabrika verilerinden anlaşılabileceği üzere sunduğu performans ve yakıt tüketimi oldukça başarılı. Aracın sürüş özellikleri ve performansını ayrı bir başlık altında değerlendirmek istiyorum.
Volvo V60 Yakıt Tüketimi ve Sürüş Özellikleri
Çoğu otomobil meraklısının Volvo ismini ilk duyduğunda aklına büyük ihtimalle sıkıcı tasarımlar, eğlenceli olmayan bir sürüş deneyimi ve üst düzey güvenlik geliyordur. Bu “eğlenceli olmayan” algısını özellike 2010 yılında üretilen S60 ile kırmayı başaran Volvo, V60’ta da bu yeni genlerini kullanmış. Arkadan itişli otomobillere meraklı olan ben bile bu arabayı kullanırken yüzümde anlamsız bir gülümseme oluşmasına engel olamıyorum. (BMW 1.18i inceleme yazımı okursanız, sürüş keyfi konusuna oldukça önem verdiğimi anlayabilirsiniz.)
Direksiyon tepkileri eski jenerasyonlara göre çok daha keskin ve geri bildirimler oldukça başarılı. Direksiyon tepkilerini ve ağırlığını aracın menüsü üzerinden değiştirebiliyorsunuz. Daha önce 2005 model bir Volvo V70’imiz vardı, kullanırken uykum geliyordu. V60 ise bunun tam tersi diyebilirim. Yol tutuş konusunda hiç bir problemi yok, keskin dönüşlerde bile ayağınızı gazdan çekmeden yolunuza devam edebiliyorsunuz. Bunu yukarıda bahsettiğim gibi tatlı-sert ayarlanmış süspansiyon sistemine borçlu. Sadece önden çekişli olması sebebiyle 400 nm torku yere aktarmakta bazen zorluk çekiyor. Aracı agresif bir şekilde hareket ettirmek istediğinizde patinaj çekmesi kaçınılmaz oluyor.
Aracın 0-100 km/s hızlanması oldukça başarılı ancak ondan daha başarılı olan şey var, ara hızlanmalar. 180 km/s sabit hızla ilerlerken kick down yaptığınızda vites çok hızlı bir şekilde 8’den 6’ya düşüyor ve saniyeler içinde 220’ye ulaşıyor. Bu arada aracın son hızı 242 ile sırılandırılmış. Limit olmasa 260 rahatlıkla görebilir.
Yakıt tüketimine gelecek olursak İstanbul köprü trafiğinde, 100 kilometrede ortalama 7,5 litre mazota ihtiyaç duyuyor. 20-21 km/s saat ortalama hızlarda fabrika verisi olan 5 litrenin tutturulmasının imkansız olduğunu düşünüyorum. Bu tüketim değerini klima sürekli açık ve start&stop sisteminin kapalı olduğu durumlarda elde ediyoruz. Start&stop sistemini hiçbir zaman devreye almıyoruz. Uzun yolda ise iki kişi, fazla yük olmadan, klima sürekli açık şekilde 120 km/s sabit hızla 4,5 litre civarında yakıt tüketiyor. Sabit olarak 100 km/s hızla gitmeyi başabilirseniz, fabrika verisi olan 3,8 litreye yaklaşmanız mümkün. Ancak bu araçla bunu yapmak neredeyse imkansız. V60 o kadar rahat bir şekilde ivmeleniyor ki, bir anlık dalgınlıkla 160 km/s hıza ulaşabiliyorsunuz. Merak edenler youtube üzerinden hızlanma videolarını seyredebilir.
Volvo V60 D4 Advance Donanımı
Volvo’nun tıpkı rakipleri gibi pek çok donanım seçeneği ve geniş bir opsiyon listesi var. En çok tercih edilen versiyonlar Advance, Premium ve R-Design. Bizim aracımız Advance donanımlı. Başlıca özellikleri:
- Elektrikli-hafızalı sürücü koltuğu
- Isıtmalı ön koltuklar
- Deri koltuk
- Volvo City Safety (çarpışma önleme sistemi)
- Navigasyon (Türkiye dahil) ve multimedya sistemi
- Elektrikli katlanır aynalar
- Otomatik kararan iç ve dış dikiz aynaları
- Xenon far ve far yıkama
- Direksiyon hareketlerine göre dönen farlar
- Far sensörü
- Yağmur sensörü
- Cruise control
- Ön-arka park sensörleri
- Dijital ve kişiselleştirilebilir kadran
- Çift renkli direksiyon
Bunlara ek olarak sunroof, anahtarsız giriş ve çalıştırma, kör nokta uyarı sistemi ve şerit takip asistanı gibi donanımlar satın alınabiliyor ancak bizim aracımızda bunlar bulunmuyor.
Özetle Volvo V60 fiyatına göre sunduklarıyla diğer premium rakipleriyle rahatlıkla başa çıkabilecek bir otomobil. Mercedes C Serisi kadar konforlu, BMW 3 Serisi kadar sportif olmasa da ikisinin ortasını bulmuş diyebilirim. Almayı düşünenlere kesinlikle tavsiye ederim. Tabi D4 versiyonunu. Diğer motor ve şanzıman seçenekleri için yorum yapmam doğru olmaz.