Nedir

ARBİTRAJ NEDİR? BITCOIN ARBİTRAJI NASIL YAPILIR?

Bitcoin arbitrajı hakkında detaylı bilgiler vermeden önce, arbitrajın finansal piyasalarda genel olarak ne ifade ettiğinden bahsederek başlamak daha doğru olur diye düşünüyorum. Bu yüzden yazının genel akışı şu şekilde olacak;

  • Arbitraj Nedir?
  • Bitocin Arbitrajı Nasıl Yapılır?
  • Arbitraj Nasıl Hesaplanır?

Lafı fazla uzatmadan hemen detaylara geçelim.

Arbitraj Nedir?

Arbitraj, Fransızca kökenli bir kelimedir, “hakemlik, arabaculuk” anlamı taşımaktadır. Dilimizdeki karşılığı ise daha çok finans ve bitcoin gibi sanal para birimlerinin alınıp satıldığı borsalarda (Binance gibi) yapılan özel bir işlemi belirtmek için kullanılır. Arbitraj, belli bir değer taşıyan hisse senedi, emtia, coin, döviz gibi değerli kağıtları; eş zamanlı olarak farklı borsalarda meydana gelen fiyat farklılıklarından faydalanarak karlı alım-satım işlemi yapmak demektir. Yani elinizdeki değerli bir eşyayı, daha çok değer gördüğü bir yere götürüp satmak gibi düşünebilirsiniz.

arbitraj yapmanın mantığı nedir

Arbitraj ile para kazanmak teoride çok risksiz ve kolay gibi gözüksede, işlemleri uygulamak pratikte çok daha zordur. Çünkü serbest piyasa koşullarında sizin sahip olduğunuz varlığı eş zamanlı olarak elinde bulunduran binlerce insan, sizin gibi her türlü bilgi ve habere kolaylıkla erişip aksiyon alabilir. Bu yüzden çoğu zaman bir varlığın fiyatı, tüm piyasa ve borsalarda eşit kabul edilir. Arbitraj fırsatı doğduğunda herhangi bir varlığın taşınıp satılması için çok kısa bir sürenizin olduğunu bilerek hareket etmeniz gerekir. Hızlı olmazsanız piyasadaki diğer oyuncuların bu açığı fark edip fiyatları normal seviyeye çekecektir.

arbitraj neden yapılır

Arbitraj fırsatlarını manuel olarak yakalamak gerçekten çok zordur. Bu işlem için özel olarak geliştirilen özel yazılımlar mevcut. Bu programlar, sizin yerinize bir varlığın fiyatını birden fazla piyasada takip ederek otomatik alım-satım talimatları verir. Özellikle volatilitenin artış gösterdiği durumlarda bu özel yazılımlar ile fırsatlardan yararlanmak mümkün olabilir. Ancak özellikle Bitcoin veya herhangi bir sanal birimi için oluşan arbitraj fırsatlarında; alış-satış fiyatları arasındaki fark, ödenecek komisyonlar ve coinlerin borsalar arası aktarım süresi çok iyi hesaplanmalıdır. Genellikle arbitraj ile elde dilen kar oranı %0,1 ve %2 arasında değişmektedir.

Bitcoin Arbitrajı Nasıl Yapılır?

Standart borsaların aksine, Binance gibi kripto para borsalarında para girişi ve çıkışı sadece lokal para birimleri üzerinden olmaz. Borsa içerisinde işlem gören tüm kripto para birimlerini başka bir borsaya transfer etmeniz mümkündür. Sadece Binance içerisinde işlem gören onlarca kripto para birimi mevcuttur. Örnek vermek gerekirse, Bitfinex ve Bittrex gibi hemen hemen tüm borsalarda işlem gören Ethereum’u, Binance’e aktararak arbitraj imkanı varsa bundan faydalanabilirsiniz. Ancak borsalar arası para aktarımı yaparken çok dikkatli olmasınız. Binance’e para aktarırken dikkat edilmesi gereken noktaları merak ediyorsanız yandaki linke tıklayabilirsiniz.

arbitraj nasıl yapılır

Kripto para borsalarında arbitraj yapılırken kesinlikle unutulmaması gereken bir durum var… Dünya üzerinde farklı altyapılara ve kullanıcı sayısına sahip yüzlerce borsa bulunuyor. Bu yüzden X coin Y Borsası’nda A birim üzerinden değerlendirilirken; X coin farklı bir ülkede bulunan Z Borsası’nda Ax2 birim üzerinden işlem görüyor olabilir. Dünyanın en yaygın kripto para birimi olan Bitcoin’in fiyatı bile, aynı ülke içerisinde faaliyet gösteren borsalarda genellikle farklıdır.

Kripto Para Arbitrajında Transfer Hızının Önemi

Arbitraj yapılırken öncelikle transfer süresi bitcoine göre çok daha hızlı olan altcoinler tercih edilir. Bitcoin ve Ethereum gibi işlem hacmi yüksek coinlerin transfer süresi, işlem hacmi düşük coinlere göre daha fazladır. Bitcoin’in bir borsadan diğerine transferi 30-40 dakika civarında zaman alırken, POE gibi alt coinler 5 dakika içerisinde farklı bir borsaya gönderilebilir. Aradaki bu zaman farkı arbitraj fırsatını kaçırmanıza sebep olabilir. O yüzden transfer yaparken elinizdeki yüksek hacimli coinleri, hızlı işlem görecek bir alt coine çevirip istediğiniz borsaya transfer ettikten sonra, yeniden arbitraj yapmak istediğiniz coin türüne çevirebilirsiniz. Ancak bu transfer işlemini yaparken alt coinlerin fiyatlarına mutlaka dikkat etmeniz gerekir.

İşlem hacminin yüksek olduğu borsalarda satış, işlem hacminin az olduğu borsalarda ise alım yapmak çok daha kolaydır. İşlem hacmi düşük küçük borsalarda kullanıcılar sahip oldukları coinleri elden düşük fiyata çıkartmaya daha meyillidir. Düşük fiyattan aldığınız coinleri, son aşamada satış yapmayı düşündüğünüz borsalar üzerindeki değerlerini inceledikten sonra transfer edip satış yapabilirsiniz. Ancak tekrar tekrar belirtmekte fayda var, kripto para borsalarında arbitraj yapmak gerçekten çok zordur. Arbitraj işlemini transfer maliyetleri ve alım-satım komisyonlarını doğru bir şekilde hesaplamadan yaparsanız, zarar etmeniz çok yüksek bir ihtimaldir. Son olarak: Bu bir yatırım tavsiyesi değildir.