BALAT’TA NE YENİR? NERELER GEZİLİR?
Balat bence İstanbul’un en sevimli semtlerinden birisi. Üniversiteye gidene kadar İstanbul’da böyle bir semt olduğundan haberim bile yoktu. 2010-2014 yılları arasında Balat sokaklarında çok zaman geçirdim. Yeni açılan popüler mekanların yanı sıra, kenarda köşede kalmış lezzetleri ve gezilecek yerleri yazmak istedim. Kahvaltı için tosttan tutun, akşamüstü rakısına, meyhane çıkışı çorbacısına kadar, günün her saati için beslenme önerilerimi bu yazımda okuyabilirsiniz.
Balat Nerede?
“Balat Nerede?” ve “Balat’a Nasıl Gidilir?” sorularının Google’da her ay ortalama olarak 10.000 defa arandığını gördüm. Hemen merakları gidereyim. Balat, Unkapanı Köprüsü’nün Eminönü ayağının bulunduğu tarafın hemen dibinden başlıyor.
Herhangi bir motorlu taşıtla Kadir Has Üniversitesi’nin üzerinde yer aldığı Abdülezelpaşa Caddesi üzerinden sahil yolunu takip ederseniz, Balat’ın kalbine ulaşmanız sadece 5 dakikanızı alır. Yani Kadir Has’ın önünde sağınıza denizi alıp ilerlediğinizde solunuzda kalan yerler hep Balat işte. Balat’ta kendi içinde minik bölgelere ayrılıyor Fener, Cibali vs. hatta Kadir Has Üniversitesi Cibali’de bulunuyor. Neyse onun detaylarına belki sonra gireriz. Balat’ın nerede olduğunu gerçekten çok merak ediyorsanız Google Maps’e “Balat” yazıp aratabilirsiniz 🙂
Balat’a Nasıl Gidilir?
Balat’a gelmek oldukça kolay. Eğer arabanız varsa, evinizin önünde bırakmanızı tavsiye ederim. Balat’ta arabaya park yeri bulmanız imkansız. Sağda solda bulabileceğiniz otoparklarda güvenilir görünmüyor. Arabanızın çizilmesi, çarpılması ve parçalara ayrılıp satılması ihtimaller dahilinde. Bu yüzden eğer Anadolu Yakası’ndan Balat’a gelmek istiyorsanız en keyifli yol vapurla Eminönü’ne geçmek, daha sonra hava güzelse yavaş yavaş yürümek olacaktır. Yürürseniz biraz zaman alır onu önceden belirteyim. Eğer hava kötüyse veya üşengeç bir insansanız Eminönü’nden Balat’a giden onlarca otobüs bulabilirsiniz.
Bir diğer alternatifse Hacıosman-Yenikapı metro hattının en güzel durağı olan Haliç durağına ulaştıktan sonra yürümek veya otobüse binmek olabilir. Metrobüsle Balat’a gelmek isteyenler, Ayvansaray durağında indikten sonra taksi-otobüs ne varsa binip gelebilirler. Şimdi esas konumuza dönelim.
Balat’ta Nerede Kahvaltı Yapılır?
Balat’a günün erken saatlerinde gelmenizi tavsiye ederim. Güne sağlam bir kahvaltı ile başlayıp sonra sokaklarda yürüyerek kaybolmak en güzel plan olur sizin için. Peki kahvaltıyı nerede yapmak lazım? Eğer muhteşem bir ambiyans ve deniz manzarası eşliğinde uzun bir kahvaltı yapmak isterseniz, Perispri Cafe‘yi tercih edebilirsiniz.
Bir antika dükkanından devşirme olan Perispri, seramik ve cam sanatçısı Cahide Erel’in projesi. İnanılmaz güzel bir atmosferi var. Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı mutfaklarının harmanlanmasından oluşan bir menüleri mevcut. Yemekler 1850-1950 dönemine ait antikalarla servis ediliyor. Hafta sonları açık büfe kahvaltı yapabilirsiniz. Not: Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız iyi olur.
Pekiii, Balatlılar kahvaltıda ne mi yiyor? Tabi ki Kadir Has’ın hemen arkasında “Albay’ın Yeri“nde tost yiyor. Kadir Has Üniversitesi’ni geçer geçmez hemen sol tarafta Cibali Kapı’yı görürsünüz. Arabayla okula gidebilmek için bu kapıdan geçmek zorunlu olduğundan, bu kapıyı tüm öğrenciler bilir.
Bu sur kapısı, 29 Mayıs 1453’te Şehir Fatih Sultan Mehmet Tarafından kuşatılmışken Cebe Ali Bey tarafından kırdırılmış ve şehrin ele geçirilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Hatta bu bölgeye Cibali denmesinin sebebi bu olaydır. Fetih sürecinde oynadığı rol bir yana, İstanbul’un en iyi tostçularından birine açılan kapı olduğu için Cibali Kapı’nın önemi günümüzde daha da artmıştır. Kapıdan geçtikten sonra karşısındaki yokuşu takip ederseniz okulun otoparkına ulaşırsınız ve yolun sonunda Albay’ın Yeri’ni görebilirsiniz.
Yukarıda gördüğünüz minnoş arabada pişen tostların bende yeri ayrı. Somun ekmeğe yapılan çıtır çıtır salçalı tostlar… Çok açsanız 2 ekmek tost yemeniz işten bile değil. Pazar günleri kapalı. Okulun tatil olduğu dönemlerde zaman zaman kapalı olabilir. Kredi kartı geçmez. Aynı anda sadece 2 tam ekmek tost pişebilir, yani kalabalığa göre sıra beklemeniz gerekebilir. Ama değer mi? Sonuna kadar değer… Okuldaki Erasmus öğrencilerinin yıllar sonra bu tostu yemek için İstanbul’a tekrar geldiklerini duymuştum.
Balat’ta Gezilmesi Gereken Yerler
Kahvaltı ettikten sonra yediklerinizi hızlıca eritip akşamüstü rakı içmek için kendinizi hazırlanmanız gerekiyor. Tam bir kültür çorbası olan Balat, bol yokuşlu sokakları ile yediklerinizi eritmek için harika bir bölge. Özellikle kiliseler gerçekten görülmeye değer. Başlıca gezilmesi gereken yerleri sıralarsak;
- Ayakapı Hamamı
- Özel Maraşlı Rum İlkokulu
- Rum Ortodoks Patrikhanesi
- Renkli Kapılar
- Moğolların Meryemi Kilisesi (Kanlı Kilise)
- İstanbul Fatih Özel Fener Rum Lisesi Ve Ortaokulu
- Kiremit Caddesi Evleri
- Balat Kültür Evi
- Sveti Stefan Bulgar Kilisesi (Demir Kilise)
- Merdivenli Yokuşu
- Balat Ahrida Sinagogu
- Balat Surp Hireşdagabet Ermeni Kilisesi
- Balat Yanbol Sinagogu
Bunlar hakkında detaylı yazı yazmam imkansız. Çok uzun sürer ama özellikle Patrikhane civarında dolanmanızı tavsiye ederim.
Bonus: Balat Mezatları
Gezilecek yerlere ek olarak hafta sonları düzenlenen mezatlara gitmenizi tavsiye ediyorum. Balat’ta bir sürü antikacı var ve hafta sonları ellerindeki eşyaları açık arttırma ile satıyorlar. Hiçbir şey almasanız bile çok eğlenceli. 1800 yılından kalma kahve fincanları için insanlar birbirine giriyor. Yıllardır hiç sektirmeden bu mezatlara katılan müdavimleri varmış. Koleksiyonlarına uygun tabak, çanak, çömlek, saat, tabure, tablo, puro makası ne varsa topluyorlar. Ben bile birşey almaya niyetim yokken 1 abajur, 2 yağlı boya tabloyla çıktım dükkandan. Ama abajur da abajur yani, gerçek ahşap ve el oyması. Altta resmini görebilirsiniz, sadece 60 tl. Tablolara da öylesine el kaldırdım 20 liraya ikisi de elimde kaldı. Arkadaşım 60 liraya telleri kopuk gitar aldı mesela süs olsun diye. Enteresan bir deneyim kısacası.
Balat’ta Nerede Öğle Yemeği Yenir?
Balat’ta gezdiniz tozdunuz, mezattan mezata koştunuz ve acıktınız mı? Eğer rakı içmek istemiyorsanız, saat henüz erkense vs. Fındık Kabuğu Restoran’a gidebilirsiniz. Fındık kabuğunda köfte, kuru fasülye gibi değişmeyen yemeklerinin yanı sıra günlük ev yemekleri de yiyebilirsiniz. Ben kaşarlı köftesini çok seviyorum.
Fındık Kabuğu’nun en üst katından manzarada muhteşem. Demir Kilise’ye çok yakın ve bütün haliç ayaklarınızın altında. Manzara resmini aşağıda görebilirsiniz. Rezervasyona gerek yok ama hafta sonu terasta oturabilmek için gitmeden yarım saat önce ararsanız işi garantiye almış olursunuz. Telefon numarası: 0212 635 33 10. (Adresi Google’layın)
Balat’ta Nerede Rakı İçilir?
Akşam saatlerinde Balat’ta yapılacak en güzel şey rakı içmek. Bunun için Agora Meyhanesi 1890, Barba Vasillis veya Cibalikapı Balıkçısı’nı tercih edebilirsiniz. Benim favorim tartışmasız Agora Meyhanesi. Balat’ta iki tane Agora Meyhanesi var, biri “Agora Meyhanesi 1890” diğeri “Balat Agora Meyhanesi”. Sizin gitmeniz gereken, 100 küsür yıllık ve Zeki Müren’in uğuruna şarkı bestelediği 1890. Diğer meyhane yönetmen Ezel Akay’a ait.
Hafta sonu gidecekseniz mutlaka ama mutlaka rezervasyon yaptırmanızı öneriyorum. Ambiyans gerçekten çok güzel. Tarihi bir binanın içinde ve gerçekten 100 küsür yıllık geçmişi olan restoranda rakı içmek benim hoşuma gidiyor.
Mezeler tek kelimeyle muhteşem, ambiyans harika, kısacası çok keyifli bir yer. Başlıca yemeniz gereken mezeler şu şekilde;
- Levrek Sarma (Zeki Müren sanıyorum bunu yedikten sonra yazdı şarkıyı)
- Girit Ezme
- Kalamar Izgara (Pamuk gibi)
- Tarama (Varsa)
- Ahtapot Izgara
Balıklar da genellikle taze ama mezeyle doymak daha zevkli. 4 kişiden kalabalık bir ekiple gidecekseniz zaten fix menü almanız en mantıklısı. Fix menü ile birlikte ana yemek seçme hakkınız da var. Agora gerçekten gidilesi bir meyhane, pişman olmazsınız.
Balat’ta Rakı Sonrası Nerede Çorba İçilir?
Balat’ta kahvaltı ettiniz, gezdiniz, rakınızı içtiniz; altın vuruş yapmak için geriye tek bir şey kaldı. Kelle paça. Benim İstanbul’da içtiğim en güzel kelle paça çorbası Balat İşkembe Salonun’da. Fetih İşkembe’de çok iyi ama Balat İşkembe’nin yeri ayrı.
Bakır taslarda alev alev servis edilecek olan çorbanızı olabildiğince tereyağlı, acı biberli, sarımsaklı, sirkeli ve tuzlu tüketin (salya salgılatıcı). Özellikle tekrar ediyorum, çorbanıza kesinlikle ama kesinlikle acı sos ve sirkeli sarımsak koymayı unutmayın. Çıkışta komodo ejderi nefesine sahip olacaksınız ve Balat gezinizi ağızınız kulaklarınızda bitireceksiniz. Adresini Google’layın yoruldum yazı yazmaktan.