Nedir

W212 MERCEDES E350 CDI BLUETEC 4MATIC

E Serisi, orta-üst yani E segmentinin önde gelen otomobil modellerinden birisi. Resmi olarak 1993 yılında W124 kasa kodu ile “E Serisi” ismini almış olsada, modelin geçmişi 1900’lü yılların başına kadar uzanıyor. Çoğu otorite tarafından S Serisi ile birlikte Mercedes’i Mercedes yapan model olarak kabul ediliyor. Ben bugün size W212 kodlu 4. nesil Facelift Mercedes E350 BlueTEC 4Matic modelini tanıtacağım.

w212 mercedes e350 bluetec 4matic nasıl bir araba?

W212 E350 BlueTEC 4Matic Nasıl Bir Otomobil?

W212, tıpkı önceki E Serilerinde olduğu gibi konfor odaklı bir otomobil. E Serisi her zaman sınıfının konfor anlamında üst sınırını belirleyen model olmuştur. W212’de bir istisna değil. Seçtiğiniz versiyona göre uçan halı konforunda ve inanılmaz sessiz bir şekilde yolculuk yapmanıza imkan tanıyan bir otomobil. Bizim aracımız Elite donanıma ve 6 silindirli bir motora sahip olduğu için seçilebilecek en konforlu kombinasyonlardan birisi. AMG versiyonlarda daha büyük jantlar ve daha sert amortisörler kullanılıyor. Ancak onlar bile çoğu rakibinden daha konforlu. Araç uzun yolda inanılmaz stabil ilerliyor ve hızı kesinlikle hissettirmiyor. Gerçekten direksiyonundayken kendinizi çok güvende ve rahat hissediyorsunuz. 4Matic sisteminin burada etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum.

mercedes e350 bluetec ön koltuklar

Sürüş zevki konusunda tatmin edici olsada, sınıfında öne çıkan başka modeller var. BMW 5 Serisi gibi… Mercedes, dışarıda olan biten her şeyi kabine fazlaca filtreleyerek iletiyor. Direksiyon hissi de buna dahil. E segmentinde daha net tepkilere sahip bir direksiyon ve sportif bir sürüş beklentisi olanların 5 Serisi; konforlu, rafine ve sessiz bir sürüş arayanların ise E Serisi tercih etmesi daha doğru olacaktır. Audi A6 ise iki disiplinde de iki aracın ortasında yer alıyor.

w212 e serisi facelift vs eski
W212 Facelift / Pre-Facelift

Dış görünüşü makyaj öncesi W212’ye göre oldukça farklı. Makyaj öncesi versiyonun dış tasarımı benim biraz daha fazla hoşuma gidiyor. Ancak iç mekan kesinlikle makyaj öncesi versiyona göre daha şık ve konfor seviyesinde de ciddi geliştirmeler yapılmış. Mercedes bu makyaj operasyonu için tam 1 milyar euro harcamış. Evet 1 milyar, yanlış okumadınız. Bu rakam otomobil tarihinin en yüksek maliyetli yenileme operasyonu olarak tarihe geçmiş durumda. Mercedes için E Serisi’nin ne kadar önemli bir model olduğunu ve rakiplerinin yaptığı geliştirmelere kayıtsız kalmadığını buradan anlamak mümkün. 1 milyar euro bütçeli bir arge ile çoğu marka yep yeni modeller üretiyor.

mercedes w212 e350 bluetec arka tasarım

2016 yılında tanıtılan W213 kodlu E Serisinde kullanılan çoğu motor, şanzıman ve teknolojik donanım bu makyaj operasyonu ile E Serisine eklenmiş. Bunlar; Distronic Plus (Yarı Otonom Sürüş), LED Multibeam Farlar ve 9G-Tronic Şanzıman gibi tahmin edebileceğiniz üzere opsiyonel olarak sunulan donanımlar. Hatta 9G-Tronic şanzımanlı bir W212 bulmak oldukça zor.

mercedes e350 bluetec 4 matic iç mekan

W212 E350 BlueTEC 4Matic Teknik Özellikleri

Makyajlı Mercedes W212 E Serileri, ülkemizde vergiler sebebiyle daha çok 4 silindirli ve benzinli motor seçenekleriyle tercih edildi. Bunlar 1.6 litre 156 beygir E180 ve 2 litre 211 beygirlik E250. Dizel motor seçeneklerinde ise 2.1 litre hacime sahip 4 silindirli 204 beygir ve 500 tork üreten E250 BlueTEC öne çıkıyor. Bizim aracımız ise motor kodu OM642 olan E350 BlueTEC, yani 252 beygir ve 620 NM tork üreten 3 litrelik 6 silindirli versiyon. Makyaj öncesinde bu motor E350 CDI olarak adlandırılıyordu, makyaj sonrasında CDI kısaltması kullanılmasada, kullanıcıların arama eğilimi bu şekilde olduğu için başlıklarda CDI kısaltmasını kullandım. Detaylı teknik özelliklerini aşağıda görebilirsiniz;

  • Ürettiği Güç: 252 BHP (3600 d/d)
  • Tork: 620 Nm (1600-2400 d/d)
  • Silindir Adedi: V6
  • Silindir Hacmi: 2987 cm3
  • Yakıt Tüketimi (100 KM Ortalama İçin Fabrika Verileri): Şehir içi 7,7 – Şehir dışı 5,5 – Karma 6,4 litre
  • 0-100 km/s hızlanma (Fabrika Verisi): 6,7 Saniye
  • Maksimum Hız: 245 km/s
  • Şanzıman: 7 ileri tork konvertörlü – tam otomatik
  • Yakıt Deposu: 59 Litre
  • Ağırlık: 1955 Kg
  • Yürüyen Aksam: Çok noktalı – tam bağımsız
  • Aktarma: 4 x 4

Motorun en etkileyici olan yönü, performans veya yakıt tüketimi değil, konfor. Ben daha önce bu kadar sarsıntısız ve sessiz çalışan bir dizel motor kullanmadım. Rölanti devirlerinde uzun yolda sabit hızla ilerlerken benzinli bir motordan farkı yok. Negatif olarak sayılabilecek tek yönü, yüksek devirlerde benzinli bir motor kadar agresif sesler çıkartamıyor olması. Aslında motor hiç ses çıkartmıyor diyebilirim 😀 Bu kadar performanslı bir otomobilin yapayda olsa kulakları okşayacak sesler çıkartmasını isteyecek sürücüler mutlaka olacaktır.

W212 E350 CDI BlueTEC 4Matic Yakıt Tüketimi

6 Silindirli 3 litre motor hacmine sahip bir dizel motor, 1955 kilogramlık 4 tekerlekten çekişli bir otomobili 6,7 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaştırabiliyor. Aracın ağırlığı arkadan itişli ve 4 silindirli kardeşlerine göre yaklaşık 300 kilogram daha fazla. Yakıt tüketim değerlerini buna göre değerlendirmeniz önemli. Aracın fabrika verisi karma yakıt tüketimi 6,4 litre ve bunu tutturmanız neredeyse imkansız. Ben bu karma tüketim değerini uzun yolda 120 km/s sabit hızla ilerlerken ancak yakalayabildim. Şehir içi sıkışık trafikte ve sakin kullanımda ise ortalama 9 litre civarında yakıt tüketiyor. Yani gerçek karma tüketim değeri 100 kilometrede ortalama 8 litre diyebiliriz. Aşağıda Çeşme-İstanbul arasında ortalama 91 km/s hız ile 100 kilometrede ortalama 6,6 litre yakıt tükettiğini görebilirsiniz.

Arabanın inanılmaz huzurlu olan genel karakteri sizi sakin bir sürüşe teşvik etsede, arada sırada gücü hissetmek istediğiniz zamanlar olmuyor değil. Özellikle uzun yolda 80-120, 100-160 deparları çok keyifli. Uzun yolda ortalama 140-150 km/s gibi hızlarda gezinirseniz, yük durumunuza göre yakıt tüketiminiz 7,5-8 litrelere çıkıyor. Şehir içi performanslı kullanımlarda ise 100 kilometrede ortalama 11 litre civarında yakıta ihtiyaç duyuyor.

mercedes e350 blueTec adblue tankı

Bunun haricinde motorun adından da anlaşılabileceği gibi egzoz emisyon değerlerini düşürebilmek için BlueTEC isimli bir teknoloji kullanılıyor. Dizel motorların ürettiği azot oksit gazının doğaya verdiği zararı minimuma indirmek için kullanılan bu sistem, amonyak bazlı AdBlue sıvısı ile azot oksit maddesini tepkimeye sokuyor. Egzoz gazı dışarı salınmadan hemen önce çalışan BlueTEC sisteminin AdBlue tankı (yukarıda görebilirsiniz), bagajda stepnenin yerinde duruyor ve 26 litre. 1 depo AdBlue ile ortalama 25.000 kilometre yol yapabiliyorsunuz.

Mercedes W212 E350 BlueTEC 4Matic Elite Donanım Özellikleri

Mercedes’in donanım paketlerini ve opsiyon listelerini öğrenebilmek için günlerinizi vermeniz gerekiyor. Otomobillerde neredeyse her şey opsiyonel. Genellikle distribütörler Türkiye’de en çok tercih edilecek donanımları belirleyip ona göre araç ithal ediyorlar. W212 E Serisi’nin de çok fazla donanım ve opsiyon seçeneği var. Bizim aracımızın versiyonu yukarıda da belirttiğim gibi “Elite” olarak geçiyor, ancak üzerine çok fazla opsiyonel donanım eklenmiş. Yani en donanımlı araçlar, piyasada bilinenin aksine AMG paketli olan araçlar değil. Araçların donanımları tamamen müşterilerin tercihlerine göre şekilleniyor.

mercedes e350 bluetec donanım

Örneğin piyasadaki AMG paketli araçların çoğunda koltuk soğutma ve distronic plus gibi opsiyonlar bulunmazken, Elite pakete sahip araçlarda bu donanımları bulmanız mümkün olabiliyor. Benzer durumu W209 CLK320 yazımda da belirtmiştim. Bu yüzden ben kendi aracımızda bulunan opsiyonel donanımların listesini aşağıya yazıyorum, W212 E Serisi almak isteyenlerin/araştıranların hoşuna giden özellikler olursa baktıkları araçları buna göre değerlendirebilirler:

  • Elektrikli-hafızalı deri koltuklar
  • Isıtmalı-soğutmalı ön koltuklar
  • Isıtmalı arka koltuklar
  • Adaptif LED farlar
  • Distronic Plus (Yarı Otonom Sürüş)
  • Harman-Kardon ses sistemi
  • Açılabilir cam tavan
  • Anahtarsız giriş ve çalıştırma
  • Gerçek ahşap iç trimler
  • 3 bölgeli klima
  • Elektrikli bagaj kapağı (tamponun altına doğru ayağınızı uzattığınızda otomatik olarak açılıp kapanabiliyor)
  • Elektrikli arka cam perdesi
  • Aktif çarpışma önleyici güvenlik sistemi
  • Kör nokta uyarı sistemi

Airmatic süspansiyon sistemi haricinde çoğu opsiyonel donanım bulunuyor kısacası. Opsiyonel donanımların içinde en keyifli olanı kesinlikle Distronic Plus. Sistem öndeki aracı dur kalk trafikte bile çok rahat bir şekilde takip edebiliyor ve bir insan kullanıyormuş gibi iyi dozajlayarak fren yapıyor. Direksiyonu tamamen aracın kontrolüne bırakabiliyorsunuz ancak araç bir süre sonra sizden direksiyona dokunmanızı istiyor.

mercedes e350 bluetec distronic plus

Mercedes E350 BlueTEC 4Matic Bakım Maliyetleri

E350 yukarıda da bahsettiğim gibi 6 silindirli bir otomobil. Doğal olarak 4 silindirli motorlara göre daha fazla yağa ihtiyaç duyuyor. Periyodik bakımlarında 8 litre 5w 30 motor yağı kullanılıyor. Fabrikanın önerdiği bakım aralığı 15.000 kilometrede bir olsada, biz Türkiye şartlarını göz önünde bulundurarak 10.000 kilometrede bir bakımlarını yaptırmayı tercih ediyoruz. Standart bakıma ek olarak 60.000 kilometrede bir şanzıman ve diferansiyel yağlarını değiştirmek gerekiyor. Şanzıman toplamda 7 litre yağ alıyor, değişim esnasında filtre ve contaları da değişiyor. Aslında şanzıman yağı tüm otomobiller için 60.000 kilometrede bir değiştirilmelidir. Bu Mercedes’e özgü bir durum değil yani. Aracınızın size uzun yıllar hizmet etmesi ve beklenmedik daha ağır maliyetler çıkartmaması için tüm sarf malzemelerinin (sıvıları, yürüyen aksamı vb.) gerekli olduğunda masraftan kaçınmadan değiştirilmesi gerekiyor. Ülkemizdeki mazot kalitesinin düşük olmasından dolayı biz 30.000 kilometrede bir Carbon Clean işlemi de uyguluyoruz. Enjektörlerin daha sağlıklı çalışması ve motorun kurum bağlamaması için etkili bir yöntem. Maliyeti de yüksek değil.

Kısaca özetlemek gerekirse E350 BlueTEC gerçekten çok konforlu bir otomobil. Geniş, ferah, sessiz, hızlı ve stabil. Performansına göre yakıt tüketiminin de oldukça makul olduğunu düşünüyorum. Bakım maliyetleri 4 silindirli benzinli seçeneklere göre daha yüksek olsa bile, yakıt tüketimi ve özellikle performansı göz önünde bulundurulduğunda bu farka kesinlikle değeceğini düşünüyorum.

Volvo V60 D4, BMW F20 1.18i ve W209 Mercedes CLK320 inceleme yazılarımı okumak için ilgili linklere tıklayabilirsiniz.