DÜNDEN BUGÜNE APPLE MAC OS X SÜRÜMLERİ
Dünya üzerinde para ile satın alabileceğiniz en stabil ve kullanıcı dostu işletim sistemi olan MAC OS X sürümlerini kronolojik sıra ile merak ediyorsanız, doğru yazıyı okuyorsunuz. 2000 yılından beri tanıtılan tüm versiyonları, getirdikleri özelliklerle birlikte kısaca özetlemek istedim.
Cheetah- MAC OS X 10.0
Cheetah, 2001 yılının Mart ayında tanıtıldı. Apple’ın Aqua kullanıcı arayüzü ile birlikte TextEdit, Preview, Mail ve QuickTime gibi uygulamalarının ilk sürümlerini içeriyordu. O zamanlar sadece 128 MB RAM ve 800 MB disk alanı istiyordu 🙂
Puma – MAC OS X 10.1
Cheetah yayınlandıktan 6 ay sonra 2001 yılının Eylül ayında Puma gün yüzüne çıktı. Puma, çok büyük değişiklikler içermiyordu, daha çok performans konusunda optimizasyonlar yapılmıştı. Cheetah’a yapılmış bir güncelleme olarak nitelendirilebilir.
Jaguar – MAC OS X 10.2
Jaguar, 2002 yılının sıcak bir Ağustos gününde tanıtıldı. iChat ve Adress Book gibi yeni uygulamalar bu sürümle birlikte geldi. Ayrıca, OS X’i görsel ve işitme engelli veya fiziksel engelli kişiler için daha kullanışlı hale getiren Universal Access‘i tanıttı. Bunun yanında, OS 10.2 yeni bir başlangıç ekranı gösterdi: Happy Mac logosunu meyveli Apple simgesiyle değiştirdi.
Panther – MAC OS X 10.3
Panther 2003 yılının Ekim ayında kullanıcıların beğenisine sunuldu. Safari default web browser olarak bu sürümde yer alıyordu. Bunun yanında MAC OS X ile Windows arasındaki uyum üzerine çalışmalar yapılmıştı. Ayrıca birden fazla uygulamayı aynı anda daha rahat kullanmak adına Exposé isimli özellik tanıtıldı.
Tiger – MAC OS X 10.4
Tiger, Nisan 2005’te gün yüzüne çıktı. Beraberinde Spotlight kullanımını getirdi. Ayrıca, yeni dashboard da Widget’ları (bir hesap makinesi, takvim veya bir saat gibi) sunmaya başladı.
Leopard – MAC OS X 10.5
2007 yılının Ekim ayında tanıtılan Leopard, Tiger’dan sonra iki yılı aşkın bir süre beklendi. Çünkü o arada Apple, iPhone ve iOS üzerinde çalışarak cep telefonu piyasasını kökten değiştirmekle uğraşıyordu. Leopard, Time Machine isimli yedekleme sistemini getirdi. Ayrıca 64 bit uygulamalar için tam destek sağladı ve Boot Camp ile Microsoft Windows gibi diğer işletim sistemlerinin Mac’lerde kullanılmasına izin verdi.
Snow Leopard – MAC OS X 10.6
2009 Ağustos’ta tanıtılan Snow Leopard adından da anlaşılabileceği gibi Leopard’ın üzerine gelen bir güncelleme gibiydi. Bu versiyonda, İOS’ta oldukça sevilen App Store, Mac’e uyarlandı. Bununla birlikte PowerPC mimarisi rafa kaldırıldı.
Lion – MAC OS X 10.7
Tüm kedilerin kralı Lion, Temmuz 2011 yılında tanıtıldı. CD/DVD şeklinde basılmayan ilk Mac OS versiyonu olma özelliğini taşıyordu. Lion, iOS’tan pek çok fikri kendisine uyarlamıştı, Gestures, Launchpad ve window restoring gibi… Ayrıca iCloud’da Lion ile birlikte Mac bilgisayarlarda kullanılmaya başlandı.
Mountain Lion – MAC OS X 10.8
Temmuz 2012’de gün yüzüne çıkan Mountain Lion, yine iOS üzerinde başarılı olmuş uygulamaları Mac OS X’e taşımaya devam etti. iChat uygulamasının yerini alan Messages, Reminders ve Notification Center bunlardan birkaçı. Apple Mountain Lion’ı tanıtırken aynı zamanda her yıl MAC OS X’i yenileyeceğinin sözünü verdi.
Mavericks – MAC OS X 10.9
Apple, 2013 yılının Ekim ayında herkesi şaşırtan hamleler yaptı. Artık OS X ismini bir kedi türünden almıyordu ve bundan sonra yayınlanacak olan tüm versiyonların ücretsiz olacağını belirtti (göbek attık o esnada). Maps ve iBooks Mavericks ile birlikte OS X içerisinde kullanılmaya başlandı.
Yosemite – MAC OS X 10.10
2014 yılının Ekim ayında yayınlanan Yosemite, pek çok tasarım değişikliğini beraberinde getirdi. Ayrıca kullanıcılarının yüzlerini gülümseten pek çok pratik özellik yine Yosemite ile birlikte sunuldu. Hepsini tek tek anlatmıyorum.
El Capitan – MAC OS X 10.11
Eylül 2015, El Capitan’ın lanse edildiği tarih. Yosemite üzerinde yapılan performans ve stabilite geliştirmelerini içeriyordu. Safari, Spotlight ve Mail uygulamarında yapılan küçük değişimler ile birlikte benimde hayatımı oldukça kolaylaştıran bölünmüş ekran kullanımını mümkün kılıyordu. Böylece çift ekran bağımlısı olan kullanıcıların işlerini çok daha rahat bir şekilde görmelerini sağladılar.
Sierra – macOS 10.12
2016 Eylül ayında artık işletim sistemininiz adı macOS olarak değiştirildi. Sierra ile birlikte macOS kardeşi iOS’a bir adım daha yaklaştı. Mac’lerde Siri kullanılmaya başlandı! Bunun yanında Apple Pay tanıtıldı ve iWatch ile bilgisayarlarlar arasındaki “dostluk” pekiştirildi.
High Sierra – macOS 10.13
Bu yazıyıda yazdım ama her sene güncellemem lazım… Geçtiğimiz günlerde (2017 Eylül) Mac’ler son yazılım sürümleri ile tanıştı. Tıpkı El Capitan’da olduğu gibi High Sierra’da daha çok performans odaklı geliştirmeler içeriyor. Örnek vermek gerekirse Apple File System, artık daha hızlı güvenli bir hale geldi. Ayrıca HEVC ile artık yeni bir video standardı belirledi ve %40’a kadar daha iyi sıkıştırma oranları getirdi. Safari ve Photos ise bu güncellemeden etkilenen diğer uygulamalar oldu.
Majove – macOS 10.14
Majove daha çok görsel güncellemeler içeriyor. Dark Mode, Dynamic Desktop gibi… Bunun haricinde Finder ve Facetime’da ufak geliştirmeler yapılmış.
Catalina – macOS 10.15
Catalina güncellemesinin günlük kullanımda Sierra’dan fazla bir farkı yok. Genel olarak özetlemek gerekirse iTunes için yapılan bazı güncellemeler ve iPad ile Macbook’ların arasındaki iletişimi güçlendiren birkaç değişiklik yapılmış.