RASPBERRY PI NEDİR VE NELER YAPILABİLİR?
Raspberry Pi, 2012 yılında İngiltere’de Raspberry Vakfı tarafından ilk defa tanıtıldığında; gerçekten bunu yapmış olamazlar diye düşünmüştüm. O zaman 35 dolara satılan ve basit bir kredi kartı boyutunda olan bu cihaz, her evde bir bilgisayar olacağının garantisini veriyordu. Üretim amacı okullarda bilgisayar bilimlerini öğretmek olsada, bu bilgisayar ile yapabileceğiniz şeyler gerçekten etkileyici. Bu yazımda size fiyat/performans oranı rakipsiz olan bu bilgisayarı yüzeysel olarak tanıtacağım.
Raspberry Pi Nedir?
Bu minik bilgisayar, Element 14/Premier Farnell, RS Components ve Egoman firmaları tarafından üretilmektedir. İlk olarak Broadcom BCM2835 mikroçipi üzerinde tasarlanan cihazın daha sonra piyasaya çıkan Raspberry Pi 2 modelinde Broadcom BCM2836 kullanmıştır. VideoCore IV GPU grafik kartına sahip olan Raspberry’nin üzerinde birde HDMI çıkışı bulunmaktadır. Evet bu küçücük şeyin üzerinde HDMI var. İşletim sisteminin boot edilebilmesi ve veri depolamak için ise SD kart kullanılır. Bildiğimiz SD kart. Onun haricinde üzerinde USB portları, ses çıkışı, MIPI kamera girişi ve 5V micro USB güç girişi bulunmaktadır. Yani benim şuan kullandığım macbooktan eksiği yok diyebilirim.
Raspberry, Raspbian adı verilen Linux tabanlı bir işletim sistemi ile çalışmaktadır. Cihaz vakfın web sitesinden indirilebilen bu işletim sistemi haricinde, Pardus ARM, Arch Linux ve Windows 10 IoT Core sistemlerinide desteklemektedir. Kısa bir alışma süreci geçirdikten sonra oldukça kullanışlı işletim sistemleri olduklarını belirtmek lazım, gözünüz korkmasın. Raspberry aynı zamanda Python, BBC Basic, C ve Perl programlama dilleri ile programlanabilir.
Raspberry Pi Ne İşe Yarar?
Standart bir bilgisayar kullanıcısı, bu minik bilgisayarla istediği her işlemi gerçekleştirebilir desek yalan olmaz. Yüzde 90’ınız zaten Chrome kullanmak için bilgisayarını açıyor. Sadece dizi izlemek için Raspberry’ nizi televizyonunuza bağlayıp wireless klavye ve mouse bağlayarak 5 dolara media player olarak bile kullanabilirsiniz.
Sadece ev kullanımı için değil, iş içinde Raspberry kullanabilirsiniz. 2014 yılında bitirme tezimi Raspberry ile digital signage sistemi üreterek vermiştim. Görsel bilgilendirme sistemleri için kullanılan her bir ekranın arkasında 250-300 dolarlık bilgisayarlar client olarak kullanılırken, bizim projemizde bu bilgisayarların yerine 5 dolarlık Raspberry’ler kullanılmıştı. Digital signage, merkezi bir kontrol panelinden yönetilen; otellerin toplantı salonlarının kapılarında, metro istasyonları ve restoran gibi mekanların muhtelif yerlerinde bulunan; haberlerin, hava durumunun ve döviz fiyatlarının vs. gösterildiği ekranlar oluyor bu arada.
Raspberry Pi Çeşitleri Nelerdir?
Öncelikle Raspberry modellerinin isimlerini ve fiyatlarını kronolojik sıra ile verelim;
- Raspberry Pi Model B (Nisan 2012) = 35 dolar.
- Raspberry Pi Model A (Şubat 2013) = 25 dolar.
- Raspberry Pi Model B+ (Temmuz 2014) = 25 dolar.
- Raspberry Pi Model A+ (Kasım 2014) = 20 dolar.
- Raspberry Pi 2 Model B (Şubat 2015) = 35 dolar.
- Raspberry Pi Zero (Kasım 2015) = 5 dolar.
- Raspberry Pi Model 3 (Şubat 2016) = 35 dolar.
Raspberry Nereden Satın Alınır?
Raspberry, oldukça ulaşılabilir fiyatı ve yeterli teknik özellikleri ile pek çok eve girecek. Cihazı ve aksesuarlarını internet üzerinden satın almanız mümkün. Cihaz için üretilen çok sevimli aksesuarlar var. iPhone kabı gibi kap değiştirilebiliyor mesela. İleride daha ucuza ve daha gelişmiş donanımlar ile tanıtılacağı kesin olan Raspberry’lere şimdiden alışmak için birer tane alıp üzerinde pratik yapmaya başlasanız fena olmaz.