Nedir

8 BÜYÜK GOOGLE ALGORİTMA GÜNCELLEMESİ

Google, neredeyse her gün sıralama algoritmasında değişiklikler yapıyor. Yani aslında bu yazı, ben daha yayınlamadan algoritma üzerinde ufak değişimler yaşanmış ve yazı güncelliğini yitirmiş olabilir 🙂 Bu post, 2017 yılının Eylül ayında yazıldı, hatırlatayım. Konumuza gelecek olursak; algoritma güncellemelerinin bazıları küçücük, bazıları ise arama sonuçlarını sarsacak cinsten oluyor. Size son yılların önemli Google algoritma güncellemelerini isimleriyle birlikte anlatmak istedim.

google panda algoritması

Panda

Yayınlanma tarihi: Şubat 2011

Amacı: Kopya içeriğin önüne geçmek, “thin content” yani yetersiz içerik sunan web sayfalarını belirlemek ve otomatik oluşturulmuş spam içerikleri cezalandırmak.

Çalışma prensibi: Panda dünya üzerinde aktif olan tüm web sayfalarına bir kalite puanı verir ve bu puan bir sıralama faktörü olarak kullanılır. Panda ilk defa kullanılmaya başlandığında algoritmanın bir parçası değil, uzantısı gibi çalışıyordu. Ancak Şubat 2016’da temel algoritmanın içine dahil edildi ve kurallara uymayan webmaster’lara kesilen cezalar hızla arttı.

Ne yapılmalı?: Panda yüzünden acı çekmek istemiyorsanız, web sitenizde kopya ve auto-generated içeriklerden mümkün olduğunca uzak durun. Özgün ve kaliteli içerik SEO için çok önemli.

google penguin algoritması

Penguin

Yayınlanma tarihi: Nisan 2012

Amacı: Spam ve alakasız backlink kontrolünü sağlamak, linklerde aşırı optimize edilmiş anchor text kullanan siteleri belirlemek.

Çalışma prensibi: Penguin, dışarı çok fazla link çıkışı yapan, yani bu işi ticarete dökmüş domainleri ve hatta onlardan link satın alan web sitelerinin sıralamalarını düşürmek için çalışır. 2016 yılının sonlarına doğru tıpkı Panda gibi temel algoritma içerisine dahil edilmiştir.

Ne yapılmalı?: Düzenli olarak sitenize dışarıdan gelen linkleri kontrol etmek, size Penguin algoritması tarafından cezalandırılmadan önce aksiyon alabilme imkanı yaratacaktır.

google hummingbird algoritması

Hummingbird

Yayınlanma tarihi: Ağustos 2013

Amacı: Düşük kaliteli ve anahtar kelime ile doldurulmuş spam içeriklerin cezalandırılması.

Çalışma prensibi: Hummingbird, içerik kalitesini kontrol eder ve bunun yanında kullanıcıların yaptığı arama terimlerinin daha iyi algılaması konusunda Google’a yardımcı olur. Arama terimleri ile birebir örtüşmeyen ama alakalı olan sayfaların üst sıralarda rank edebilmesini sağlar. Aşağıdaki ekran görüntüsünde yaptığım saçma arama ve sonucunda ilk sırada çıkan domaini görebilirsiniz.

8 büyük google algoritma güncellemesi

Ne yapılmalı?: Sayfalarınızın içeriği üzerinde çalışırken farklı keyword opsiyonlarını da göz önünde bulundurmanız burada etkili bir yöntem olacaktır.

Pigeon

Yayınlanma tarihi: Haziran 2014

Amacı: Kullanıcılara bulundukları lokasyona bağlı arama sonuçlarını göstermek. Site içi ve site dışı SEO konusunda zayıf web sitelerin ranklerini düşürmek.

Çalışma prensibi: Pigeon algoritmasının çalışma prensibinde kullanıcıların lokasyon bilgileri önemli rol oynar. Aşağıdaki ekran görüntüsünde Suadiye’den yaptığım “kiralık araba” aramasına karşılık çıkan sonuçları görebilirsiniz. Kağıthane veya Beylikdüzü’nden herhangi bir firma yok.

google pigeon algoritma güncellemesi

Ne yapılmalı?: Genel SEO yönergelerini uygulamanın yanında lokal aramalarda avantaj yakalamak için bu yönde çalışmalar da yapmalısınız. “SEO nedir?” yazıma da link yollayayım.

google mobile algoritması

Mobile (Mobilegeddon)

Yayınlanma tarihi: Nisan 2015

Amacı: Mobil cihazlara uyumlu olmayan web sitelerinin tespit edilip ranklerinin düşürülmesi.

Çalışma prensibi: Mobile güncellemesi web sayfalarının mobil kullanılabilirliğini ölçerek bir puan veriyor ve düşük puan alanların sıralamaları çakılıyor.

Ne yapılmalı?: Sitenizin “mobile-friendly” olduğuna emin olun. Responsive tasarıma önem verin. Farklı ekran boyutlarına uyun sağlayabilen bir arayüz tasarlayın.

google rankbrain algoritması

Rank Brain

Yayınlanma tarihi: Ekim 2015

Amacı: Arama terimleri ile alakalı diğer benzer sonuçları daha doğru eşleştirmek ve zayıf kullanıcı deneyimi sunan web sitelerinin ranklerinin düşürülmesi.

Çalışma prensibi: Rankbrain aslında Hummingbird algoritmasının bir parçası. Machine learning adı verilen bir sistem burada Google’ın arama terimlerini daha iyi algılamasını ve altında yatan gerçek anlamı bulmasını sağlıyor. Arama sonuçlarını da bu bağlantıya göre gösteriyor. Google yaptığı açıklamarda Rank Brain’in en önemli ilk üç sıralama faktöründen biri olduğunu söylüyor. Rankbrain’in altında yatan machine learning teknolojisi başlı başına bir konu. Onu daha sonra belki yazarım.

Ne yapılmalı?: İçeriklerinizde sadece tek bir keyword üzerine odaklanmak yerine, arama hacimlerini göz önünde bulundurarak alakalı başka keywordler kullanmanız size avantaj sağlayacaktır.

google possum algoritması

Possum

Yayınlanma tarihi: Eylül 2016

Amacı: Lokasyon hedefli arama sonuçlarında rekabeti arttırmak ve çeşitliliği sağlamak.

Çalışma prensibi: Possum algoritması kullanıcının konumunu çok daha fazla dikkate alarak çalışıyor. Aradığınız firma/hizmet size fiziksel olarak ne kadar yakınsa, arama sonuçlarında çıkma şansı o kadar fazla oluyor. Ayrıca Google Maps kaydı bulunan, ancak şehir merkezinden biraz uzakta kalmış olan firmalar artık kendilerine arama sonuçlarında yer bulabilir hale geldi.

Ne yapılmalı?: Özellikle lokal işletmeler için My Business kaydı çok önemli. My Business için verdiğiniz adres ile web sitenizde yer alan adres kesinlikle aynı olmalı. Bunun yanında lokal aramalarda rank edebilmek için bu doğrultuda belirleyeceğiniz keyword varyasyonlarını sayfalarınızda kullanmanız oldukça önemli.

Fred

Yayınlanma tarihi: Mart 2017

Amacı: Thin-content (zayıf içerik) ve reklam odaklı web sayfalarının belirlenip cezalandırılması.

Çalışma prensibi: Fred genel olarak Google Webmaster Yönergelerine uymayan web sitelerini hedef aldı diyebiliriz. Global anlamda etkisi daha çok spam backlink alan web siteleri üzerinde olurken; Türkiye’de kopya ve düşük kaliteli içerik sebebiyle pek çok web sitesinin banlandığı ve sıralamalarının düştüğü görüldü.

Ne yapılmalı?: Kullanıcıların gerçekten işine yarayacak içerikler üretmek ve doğru bir backlink stratejisi izlemek sizi genel olarak sıralamalarda üst sıralara taşıyacaktır. Zaten temel yönergeleri doğru bir şekilde uygularsanız, hiç bir algoritma güncellemesi için endişe etmenize gerek kalmaz.