SEO NEDİR ve NASIL YAPILIR?
SEO, “search engine optimization” yani “arama motoru optimizasyonu” demektir. Arama motoru optimizasyonunun kısaltılmış hali AMO olduğu için kimse kullanmayı tercih etmez. SEO’ nun amacı, web sayfalarında yer alan içerik, hizmet veya ürünlerin organik aramalarda insanların karşısına üst sıralarda çıkmasını sağlamaktır. Google arama sonuçlarında ilk iki sırada yer alan link, tıklanma yüzdesinin yaklaşık olarak %40’lık bölümüne sahip oluyor. Kısacası çoğu kullanıcı ikinci sayfaya bile geçiş yapmadan aradığı sonuca ulaşıyor. Arama motoru kullanım oranlarında ise aşağıda görebileceğiniz üzere, ezici bir Google üstünlüğü söz konusu. Zaten Google’ ın kullandığı algoritma referans olarak kabul edildiği için, sitenizi buna göre optimize etmeniz yeterli oluyor.
SEO Nasıl Yapılır?
SEO, On Site (site içi) ve Off Site (site dışı) olmak üzere ikiye ayrılır. On Site SEO yaparken ilk olarak başlanması gereken yer, sitenin teknik problemlerini gidermek için yapılan düzenlemeler olacaktır. Ön tarafta kullanıcıların göremediği meta tag’ler ve microdata’lar kullanarak, arama motoru algoritmalarına göre hareket eden botların, sitenizin içeriğini anlamasına yardımcı olmuş olursunuz. Elinizdeki veriyi ne kadar anlamlı hale getirirseniz, arama motorları sizi o oranda ödüllendirecektir. Sitenizin teknik sorunlarını giderecek düzenlemeleri de yaptıktan sonra; içerik, link yapısı ve kullanıcı deneyimine odaklanılmalı. Site içeriğinizi taze tutmak ve iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak; yani arama motorlarına ziyaretçilerinize iyi davrandığınızı göstermek, sizi üst sıralara taşıyacaktır.
Sitenizin teknik alt yapısını düzenlediniz, kurallara uygun içerikler, görseller ve iyi bir kullanıcı deneyimi sunduğunuza da eminseniz; Off Site SEO kısmına geçebilirsiniz. Google, bir web sitesinin kalitesini, diğer web sitelerinden aldığı linklere göre ölçer. Yani sizin teknoloji yazıları yazdığınız bir blog, başka sitelerden link alırsa Google “Bu site diğer insanlar tarafından referans olarak gösteriliyor, vardır bir bildikleri” diyerek size artı puan veriyor. Tabi link aldığınız domain oldukça önemli, birbiriyle alakalı olan siteler olmasına özen gösterilmeli. Kurabiye tarifleri paylaşan bir teyzenin web sitesinden, saat satan bir e-ticaret sitesine link almanız çok büyük bir fark yaratmayacaktır.
Kısaca özetlemek gerekirse, SEO, sitenizi fark edilebilir hale getirmek için önem vermek zorunda olduğunuz bir konu. Eğer SEM (Search Engine Marketing) kısmına ayıracak fazla bütçeniz yoksa, SEO yaparak fazla para harcamadan sitenize ne aradığını bilen kullanıcıları çekebilirsiniz. Ancak şunu hatılatmakta yarar var SEO, geri dönüşü uzun vadede olan bir çalışmadır. SEO projeleri, üzerinde çalışılacak olan web sitesine göre değişiklik gösterir ve minimum 6 ay danışmanlık hizmeti alınması tavsiye edilir.