KIŞ LASTİĞİ NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?
Tekerlek icad olalı 5000 yıldan fazla zaman geçti. 5000 yıl sonunda lastik teknolojisi doğal olarak çok farklı bir noktaya taşındı. Aracın zeminle temasını sağlayan lastikler, genelde insanlar tarafından fazla önemsenmez. Kullanım tarihi geçmiş ve diş derinliği tehlikeli sınırların altına inmiş lastiklerle yola çıkan binlerce insan var. Hava koşullarına göre lastik değiştiren sürücü sayısıda çok fazla değil aslında. Kış lastiği kullanmak, zorlu hava koşullarında hayatınızı kurtarır. Kış lastiği kullanmanın önemini bu yazımda okuyabilirsiniz.
Kış Lastiği Neden Kullanılmalıdır?
Rakamlara göre kış aylarında, yaz aylarına göre 6 kat daha fazla kaza yapılmaktadır. Kış lastiği kullanmak, kışın sürüş güvenliğinizi arttırmak için en etkili yöntemdir. Yaz lastikleri, kış lastiklerine oranla daha sert bir hamur karışımı kullanılarak üretilmektedir. Bu sebeple 7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında yaz lastikleri asfalta tutunma özelliklerini büyük ölçüde yitirir. Ayrıca yaz lastiklerinin desen ve profilleri, ıslak zeminlerde kullanılmak için fazla elverişli değildir. Hızlı girilen su birikintilerinde kızaklama yapabilir ve spin atabilirsiniz.
Biraz rakamlarla konuşalım. 50 km/s hızla ilerlerken karlı bir zeminde ani fren yaparsanız; kar lastiği kullanıyorsanız 35 metrede, yaz lastiği kullanıyorsanız 43 metrede durabilirsiniz. 8 metre yaklaşık olarak iki araba uzunluğundadır. Buzlu bir zeminde ise 30 km/s ile giderken ani fren yaparsanız, kar lastikleri ile 57 metrede, yaz lastikleriyle 68 metrede durabilirsiniz. Kış lastiklerinin üzerindeki kılcal yarıklar, bu tarz zeminlerde inanılmaz bir tutunma farkı yaratmaktadır.
Kış Lastiği Nasıl Kullanılır?
- Kış lastikleri yumuşak yapılı oldukları için sert kalkış ve fren yapmaktan kaçınmalısınız.
- Lastik basınç değerlerini her 1000 kilometrede bir kontrol etmelisiniz.
- Her 10.000 kilometrede bir ön ve arkada yer alan lastiklerin yerlerini değiştirmelisiniz.
- Lastiklerinizin 3-4 yıllık raf ömürleri olduğunu unutmamalısınız.
- 4 milimetre diş kalınlığının altına düşen kar lastikleri, özelliklerini büyük ölçüde yitirmiştir.
- Kış lastikleri sadece karlı zeminde değil, her türlü ıslak zeminde tutunmayı maksimum seviyeye taşır.
- Kış lastikleri ekim sonu-kasım başı gibi takılmalı, nisan ayında çıkartılmalıdır.
- Ön ve arka tarafta kullandığınız lastikler, aynı marka ve model olmalıdır. Farklı lastiklerin tutunma direnci doğal olarak birbirinden farklı olacağı için savrulma riskiniz artacaktır.
Kış Lastiklerinin Dezavantajları
Kış lastikleri yumuşak yapılı oldukları için, yola daha fazla yapışır. Bu aracın tekerleklerinin yuvarlanma direncinin yükselmesi demektir. Bu sebeple yakıt tüketiminiz birazcık artabilir. Aynı zamanda kullandıkları profil ve desenler yüzünden araç içerisindeki lastik gürültüsünü birazcık arttırabilirler. Bu dezavantajlar hayatınızdan daha önemli olmadığı için, kar lastiklerinizi zamanı geldiğinde taktırmaya özen gösterin.