Kimdir

GALILEO GALILEI KİMDİR?

Bugün hepimizin bildiği gerçekleri savunmak bundan yüzlerce yıl önce ciddi tepkilere sebep olabilirdi. Ortaçağ Avrupası’nda evrenin merkezinde Dünya’nın olduğu ve dünyanın düz bir zeminden ibaret olduğu düşünülüyordu. Daha önce Antik Yunan’da dünyanın yuvarlak olduğunu keşfeden bilginler olmuştu. Ancak Galileo, bunu hayatı pahasına savunan bir astronom olarak önem taşıyor.

İtalyan astronom Galieo Galilei, Dünya’nın yuvarlak olduğunu söylediğinde İncil öğretisine aykırı beyanlarda bulunduğu için engizisyon tarafından yargılandı. Daha sonra bu iddiasından geri adım atmak zorunda kaldı, nitekim söz konusu iddiayı sürdürmek hayatına mal olabilirdi. Ancak Galilei’nin keşifleri modern bilimin ve aydınlanmanın gelişmesi için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu dehayı tanımadan Rönesans’ı anlamak pek mümkün değil

Galileo Galile’nin Hayatı

Galileo, 1564 yılında Floransa’da dünyaya geldi. Babası Vincenzo Galilei, ünlü bir lavtacı ve müzisyendi. Galileo, babası sayesinde erken yaştan itibaren lavta çalmayı öğrendi. Müzik tekniğini öğrenmek ise matematiksel düşünme yetisini ve dikkatini arttırmasını sağladı. Ancak gençliğinde mali sıkıntılar yaşadı ve kazandıklarının önemli bir kısmını kardeşlerine vermek zorunda kaldı.

8 yaşındayken manastır eğitimi gören Galileo’nun bilime ve astronomiye duyduğu ilgi çocukluğundan beri fark edilmekteydi. Marina Gamba ile evlilik dışı üç çocuk yapan Galileo, daha sonra bu çocukları rahibe okuluna verdi. Koyu bir katolik olmasına rağmen kilisenin evren tasavvurunu kabul etmiyor ve dünyanın yuvarlak olduğunu savunuyordu.

Bilimsel Çalışmaları ve Engizisyon

Galileo, esas alanı matematik olduğu hâlde bilim hayatına tıp bilimiyle başladı. Pisa Üniversitesi’nin tıp bölümünü kazandı ve burada eğitim gördü. Bunun sebebi ise ailesinin maddi gelir kaygısıydı. Matematiğin tıptan daha az para kazandıracak bir meslek olduğu düşünülüyordu, bu yüzden ailesi tarafından matematik biliminden uzak tutuldu ve tıp okumaya zorlandı.

Ancak Galileo bir geometri dersine girdikten sonra bu alanda daha başarılı olduğunu keşfetti ve babasını tıp yerine matematik ve doğa bilimleri okumasına izin vermesi için ikna etmeyi başardı. Bu alanlara yöneldiğinde termometrenin atası olan termoskop başta olmak üzere birçok buluş yaptı ve modern bilime ciddi katkılar sağlayacak çalışmalarda bulundu.

Galileo, 1615 yılında güneşmerkezci teorileri yüzünden engizisyon mahkemesine verildi. Karşı reformasyon savaşlarıyla 30 yıl geçirmiş Papalık için güneş merkezli bir evren teorisinin savunulması ciddi anlamda tehlikeliydi. Galileo, hayatından olmamak için dünyanın yuvarlak olduğuna ve evrenin merkezinde olmadığına dair teorilerinden vazgeçmek zorunda kalsa da, modern astronomi biliminin doğuşuna bu çalışmalarla ciddi katkıda bulundu.