MARIE CURIE KİMDİR?
Radyasyonun modern bilim ve tıp için büyük bir keşif olduğunu söylemek gerekir. Bugün tıbbi görüntüleme olanaklarının büyük kısmını radyasyon teknolojisine borçluyuz. Her ne kadar enerji ve savunma alanında kullanılması tartışmalı olsa da, yararlı bir buluş olduğunu söylemek doğru olacaktır. Söz konusu buluşu da, keşfetmeyi hayatıyla ödeyen bilim insanı Marie Curie’ye borçluyuz.
Marie Curie Hayatı
Curie, 1867 yılında Polonya’nın Varşova kentinde doğdu. Babası Wladislaw Sklodowski, Varşova lisesinde fizik öğretmeni olarak çalışıyordu. Annesi Bronislawa ise bir yatılı kız yurdunda müdürlük yapıyordu. Ablası Sofia’nın 1876 yılında tifüs yüzünden ölmesi Marie’yi oldukça kötü etkiledi. Bilimle uğraşmaya karşı büyük bir arzu duysa da Varşova onun gençlik yıllarında Rus Çarı II.Aleksandr tarafından yönetiliyordu ve kadınların üniversiteye gitmeleri yasaktı. Bu yüzden Varşova’da Endüstri ve Tarım müzesi adı altında gizlice eğitim veren bir okulda okudu ve 1891 yılında Sorbonne’da tıp eğitimi alan Paris’e gitti.
Marie, 1891 yılında başladığı eğitimden bir buçuk yıl sonra mezun olmayı başardı. 1894 yılında ise ikinci eğitime başladı ve matematik diploması aldı. Temel amacı öğretmenlik diploması almak ve Varşova’ya dönerek bu işi yapmaktı.
1894 yılına gelindiğinde ise piezoelektriği kardeşi ile birlikte keşfeden Pierre Curie ile tanıştı. Pierre Curie, o sıralar Endüstriyel Fizik ve Kimya Okulu laboratuvarının başkanıydı. Marie, ortak bilimsel ilgileri sayesinde tanıştığı bu adamla Temmuz 1895’te evlendi ve Curie soyadını aldı.
Marie Curie’nin Çalışmaları
Marie Curie, öğretmenlik diplomasını 1896 yılında aldı ve 1897’de daha önce Henri Becquerel tarafından duyurulan radyoaktivite üzerine araştırmalara başladı. Fakat 1897 Eylül’ünde kızı Irene’in dünyaya gelmesi sebebiyle bu çalışmalara ara vermesi gerekti. Çalışmalarına 1898 başlarında devam etti ve toryumun da Becquerel’in daha önce uranyum tuzlarında keşfettiği ışınları yaydığını fark etti. Bu yıl boyunca eşi Pierre’den de yardım alarak teorilerini geliştirdi.
Marie ve Pierre Curie, 1898’de polonyumu bulduklarını duyurdular. Marie’nin vatanı Polonya’dan esinlenerek isim verilen bu elemen uranyumun radyoaktif bozulmasından ortaya çıkıyordu. Daha sonra kimyacı Eugene-Anatole Demarçay’ın yöntemleri ile tanımlanmasına yardım ettiği ve doğal radyoaktif özellikler taşıyan radyumu duyurdular.
Marie Curie, 1904 yılında doktorasını tamamladı. Radyoaktivite alanındaki çalışmalarından dolayı eşi Pierre ve Becquerel ile paylaştığı Nobel ödülünü kazandı. 1908 yılında Sorbonne’daki ilk kadın profesör olan Marie Curie, 1911’de radyum ve polonyumun keşfinden ötürü Nobel Kimya Ödülü’nü aldı. Hâlâ iki ödüle sahip olan tek kadın olarak bilinmektedir.