ESP NEDİR? NE İŞE YARAR?
ESP, yani Electronic Stability Program, günümüzde pek çok otomobil sahibinin hayatını kurtaran bir güvenlik sistemi. Basitçe anlatmak gerekirse, aracınızın yoldan savrulmasına engel olmak için kullanılan bu sistem, ilk defa Mercedes-Benz tarafından 1995 yılında kullanılmaya başlanmıştı. Tahmin edileceği üzere S-Serisi bünyesinde kullanılan bu muhteşem teknolojinin, ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bu yazımda okuyabilirsiniz.
ESP NEDİR?
ESP, son zamanlarda çıkan bir yasa ile artık bütün arabalarda yer alması zorunlu hale gelen bir güvenlik ekipmanı. Tıpkı ABS’de olduğu gibi standart hale getirilmesi, her yıl trafik kazalarında yaşanan can kayıplarını ciddi oranda azaltacak. Sistem genelde hızlı bir şekilde yol alırken önünüze aniden bir engel çıkması, girilen keskin bir virajda kontrolünüzü yitirdiğiniz durumlarda veya ıslak zeminde yaşanan tutunma problemlerinde devreye girer. Özellikle arkadan itişli araçlar, oversteer yani arka taraftan kaymaya daha müsaittir. Bu sebeple ESP, önden çekişli araçlara göre arkadan itişli araçlarda sürücüsüne daha çok müdahale eder.
Arkadan itişli araçlarda yaşanan arka tarafın kayma durumunun aksine, önden çekişli araçlarda tahmin edeceğiniz gibi önden kaymaya yatkındır. Önden çekişli bir araç arkadan itişli bir aca göre kontrolünü daha zor kaybeder. Ancak şunu kesinlikle belirtmem gerekli; arkadan kayan arkadan itişli bir aracını kontrolünü tekrar sağlamak, önden çekişli bir aracın önden kayma durumunu kontrol altına almaktan çok daha kolaydır. Dolayısıyla arkadan itişli araçlarda sürücüsüne daha çok karışan ESP, aslında önden çekişli araçlarda daha çok insanın hayatını kurtarır. Sistem bazı markalarda farklı isimlendirilebiliyor. Örneğin BMW buna DTC, Honda ise VSA adını vermiş. Yani aracınızda “ESP” yazan bir düşme göremiyorsanız bende bu sistem yok diye üzülmeyin, kullanıcı klavuzunuza göz atın.
ESP NASIL ÇALIŞIR?
Peki ESP sizin aracınızı kontrol altına almanızı nasıl sağlar? Aslında çalışma prensibi oldukça basittir. Kaymaya başlayan yani yola tutunamayan tekerlekler üzerine bağımsız fren gücü uygulayarak sizi hayata bağlar. Her bir tekerin üzerinde bulunan sensörler, sürücünün gittiği yön ile arabanın gitmekte olduğu yönü kontrol eder. Örneğin aracınız ön kısımdan kaymaya başladı, siz sağa gitmek istiyorsunuz, ama aracınız düz gitmeye devam ediyor, bu durumda koruyucu meleğiniz hemen devreye girerek sağ arka tekere fren yapıyor ve sizi yörüngeye oturtuyor. Electronic Stability Program düzeneğinin nasıl çalıştığı aşağıdaki video’yu seyrederek daha iyi anlayabilirsiniz.