4G NEDİR? 3G İLE 4G ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Akıllı telefonlar hayatımıza girdiği günden beri İnternet teknolojileri çok hızlı bir şekilde gelişti. Her geçen sene erişebildiğimiz maksimum İnternet hızı yeni teknolojiler ile birlikte artıyor ve bu teknolojileri destekleyen yeni model telefonlar çıkıyor. Aslına bakarsanız Türkiye İnternet teknolojileri bakımından Dünya’yı baya geriden takip ediyor. Örnek vermek gerekirse, iPhone 4, 4G destekli bir telefon ve piyasaya çıkış tarihi Haziran 2010. Bu tarihten beri de Amerika ve birçok Avrupa ülkesinde telefonunuzu 4G hızında kullanabiliyorsunuz. 5 sene beklemek zorunda kalsak bile sonunda bizde “4,5 G” denilen fakat aslında 4G’den pekte bir farkı olmayan mobil iletişim altyapısına geçtik. Bu yazımızda size 4G’nin çalışma prensibini ve 3G’den ne gibi farkları olduğunu anlatacağım.
4G yani dördüncü nesil mobil iletişim altyapısı 3G ve 2G nin devamı olarak tanıtıldı. Başlıca amacı ise akıllı telefonlarımızda, tabletlerimizde ve bilgisayarlarımızda kullandığımız interneti hem daha hızlı hale getirmek hemde daha tutarlı ve daha güvenilir kılmak. 4. nesil mobil iletişim teknolojisi 2 farklı altyapı kullanıyor bunlar; WiMAX ve LTE. WiMAX kablosuz İnternet erişimini 50 km alanında, 75mbps hızında yaymak için kullanılan ve ADSL teknolojisinin yerini alan bir İnternet protokolü. 2000’li yılların ortasından beri bir çok ülkede kullanılıyor ancak Türkiye’de kullanılmıyor. LTE(Long Term Evolution) ise 4. nesil iletişimin mobil ayağı diyebiliriz. Günlük kullanımda 4G dendiğinde aslında LTE’den söz ediyoruz.
3G ile 4G ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
2012 yılında testlerde 4G’nin 3G’den tam 5 kat daha hızlı olduğu görüldü, tabi bu hıza günlük hayatımızda ulaşamasakta yaklaşık olarak 3 kat daha hızlı denebilir. Bariz bir fark olduğu inkar edilemez. Ayrıca 4. nesil mobil iletişim altyapısı ile 3G’de ki en büyük sorun olan kapsama alanı probleminin kalkacağı iddia ediliyordu. Hızda ciddi artış yakalansada, kapsama alanı konusunda hala ufak sorunlar yaşıyoruz bence.
Gelelim teknik altyapıdaki farklara LTE ile 3G arasında iki adet büyük fark var, bunlardan ilki veri transferi için farklı frekansları kullanıyor olmaları. Bunun getirisi olarak 4.nesil mobil iletişim altyapısının özelliklerini kullanmak için LTE destekleyen telefonlar ve mobil cihazlar kullanmamız gerekiyor. Bir diğer büyük teknik fark ise 4G teknolojisinin tamamen IP tabanlı olması. 2G ve 3G teknolojileri devre anahtarlama üzerine kuruludur, LTE ise tamamen IP tabanlı bir sisteme sahiptir. LTE’nin tamamen IP tabanlı olması sayesinde, artık telefon konuşmaları için ekstra para vermek zorunda değilsiniz. Bu konuşmalarımızın hepsini Whatsapp veya Skype benzeri uygulamalar vasıtasıyla sorunsuzca yapabilirsiniz. Tabi bunun için LTE altyapısının tüm ülkede sorunsuzca çalışıyor ve tüm cihazların 4G destekliyor olması gerek. Sonuç olarak bunların hepsi gerçekleştiği takdirde konuşma ve mesajlaşma paketlerinden kurtulup sadece internet paketi alarak tüm işlerimizi halledebileceğiz.