Nedir

GÖZ ATMANIZ GEREKEN 15 PROGRAMLAMA DİLİ

Eğer bir programcıysanız haberler iyi yönde. Programcılık sektöründeki büyüme diğer yıla oranla yüzde sekiz oranında artış gösterdi. İstatistik bilgisi ise Birleşik Devletler İstatistik Bürosu’ndan. Eğer aşağıda sıralanan programlama dili listesinin içinden bir tanesini çok iyi biliyorum diyorsanız, saatlik 300 dolara varan ücretler kazanma şansına sahipsiniz.

Böyle paralar kazanabilmeniz için elbette iyi bir mesafe katetmeniz gerekiyor ve uzmanlığınızın kabul edilmesi karşınıza çıkabilecek durumlar arasında. Durum böyle olunca Lyda’da içerik yönetim uzmanı olan Doug Winnie ile bir röportaj yapılmış ve günümüzde öğrenmeniz gereken programlama dilleri sorulmuş. Elbette aşağıdaki dillerin tamamında uzman olmak neredeyse imkansız fakat bazılarında kendinizi geliştirerek inanılmaz paralar kazanabilirsiniz. Liste aşağıda yer alıyor buyrun.

göz atmanız gereken 15 programlama dili

ÖĞRENMENİZİ TAVSİYE ETTİĞİM 15 PROGRAMLAMA DİLİ

Java

Java modern back-end kurumsal web uygulamaları oluşturmak için ideal programlama dillerinden birisi. Java ve Java için gelitirilmiş Frameworkler (çatılar) sayesinde web developerlar, birçok kullanıcı için ölçeklenebilir uygulamalar geliştirebilirler. Java ayrıca Android uygulamaları için ana geliştirme dilidir.

JavaScript

Her modern web sitesi JavaScript kullanır. Eğer interaktif bir site oluşturabiliyorsanız ya da kullanıyorsanız, bunu JavaScript sayesinde yapıyorsunuz. Ya da binlerce Javascript Frameworklerinden işinize yarayacak olanları seçerek harika arayüzler oluşturabilirsiniz.

C#

C#, Microsoft platformları ve servislerini oluşturmak için kullanılan ana programlama dilidir. C# ile yapabilecekleriniz sadece hayalleriniz ile sınırlıdır diyebiliriz. Modern web uygulamalarından tutunda kurumsal iş çözümlerine varıncaya kadar her şeyi C# ile yapmanız mümkün. Ayrıca yeri gelmişken, eğer daha önce duymadıysanız Azure adından bir şey var. Bir göz atın derim. Burada ne olduğu konusuna değinmeyeceğim. Sizin keşfetmeniz daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum.

PHP Yani Personal Home Page

Verilere ihtiyaç duyan bir web uygulaması yapmak istiyorsanız PHP sizin için biçilmiş kaftan. PHP ve MySQL ayrılmaz bir bütündür diyebilirim. Birbirleri ile olan mükemmel uyumu sizi tam aradığınız çözüme götürmek için hiç zorlanmayacak, bundan emin olabilirsiniz. Ayrıca PHP ile devasa boyutta projeler geliştirmek hiç zor değil. Örneğin şu satırları okuduğunuz web sitesi PHP ile yazılmış bir sistem kullanıyor. Ya da sürekli kullanmakta olduğunuz Facebook. Evet Facebook PHP ile yazılmış bir dev sitedir. (Tek başına PHP değil elbette.) Bir PHP geliştiricisi olarak sizlere kesinlikle PHP’ye göz atmanızı tavsiye ediyorum. Abartısız Internet ortamında en çok dökümana sahip programlama dili olabilir PHP.

garfi

C++

Biraz alt seviyelere inmeye ne dersiniz? Doğrudan donanıma bağlanmak, işlem gücününün sınırlarını zorlamak isterseniz, C++ güçlü masaüstü uygulamaları, donanım hızlandırmış oyunlar ve hafıza düşmanı olmayan uygulamalar ya da konsollar ve mobil cihazlar. Bunların hepsini C++ yapabilecek güçte. Örneğin Windows’un modern sürümleri C++ ile yazıldı ya da seyahat ettiğiniz uçağın uçuş kontrol sistemleri.

Ayrıca C++ ile ilerlerseniz size diğer programlama dilleri birer çocuk oyuncağı gelecektir. Bundan emin olabilirsiniz.

Phyton

Python kişisel kanaatimce bu bahsedilen diller arasında öğrenmesi en basit olanı. Resmen konuşma dillerinde olduğu gibi kod yazıyorsunuz.

Örneğin aşağıdaki kod parçasının ne işe yaradığını, tek satır kod yazmamış birisi bile tahmin edebilir.

if a > b:
print("a b'den büyüktür");

Python ile web uygulamaları, kullanıcı arayüzleri, veri analizi, istatistik vs. aklınıza gelebilecek her türlü işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Python’un kullanıcılara sunduğu imkanlar oldukça fazla. Neredeyse her ihtiyacınız için yazılmış bir kütüphane var. Ayrıca Python veri bilimcileri  tarafından devasa veri kümelerini işlemede kullanılıyor. Örneğin CERN’de atom çarpıştıran bilim adamları Python kullanıyor. Ya da her gün video izlediğimiz Youtube. Yılan yani.

C

C programlama dili hala neden popüler? Boyut. C küçük, hızlı ve çok güçlüdür. Eğer gömülü bir sistem tasarlamayı düşünüyorsanız C kullanırsınız. Kernel’e taklalar attırabilirsiniz ve her şey hiç olmadığı kadar hızlı ve stabildir. C yalındır ve işini hatasız yapar.

SQL

Günümüzde data inanılmaz boyutlara ulaştı ve gittikçe karmaşık bir hal almaya başladı.  SQL size tam olarak istediğiniz bilgiyi, hızlı, tekrarlanabilir ve güvenilir bir şekilde sunar. SQL kullanarak devasa ve karmaşık veritabanlarından kolay ve hızlı çözümler alabilirsiniz.

Ruby

Projenizi rekor sayılabilecek bir zamanda bitirmek istiyorsanız Ruby sizin çözümünüz olabilir. Ya da sonraki büyük web uygulamanız için bir prototip geliştirmek isterseniz yine Ruby işinizi görecektir. Ruby programlama dili oldukça sadedir ve öğrenilmesi inanılmaz kolaydır ve bir o kadar da güçlüdür. Çevrenizde Ruby ile yapılmış global ölçekli projeler görmeniz hiç zor değil.

Objective-C

Eğer Apple cihazlar üzerinde çalışan İOS işletim sistemi için uygulamalar yazmak istiyorsanız Objective-C bilmeniz gerekiyor (Swift dili pabucunu dama atacak.). Apple ekosistemi yavaş yavaş Swift’e kayıyor olsa da, Objective C hala Apple için saygın bir dil. Objective-C dili ve XCode geliştirme ortamı ile çalışmak isterseniz denemenizde fayda var.

Perl

Perl anlaşılması zor mu? Evet. Belirli bir kesime mi hitap ediyor? Evet. Perl programlama dili süper güçlü bir dildir ve siber güvenlik ajanıdır. Perl webin ilk zamanlarından bu yana var ve hala IT profesyonelleri tarafından sıklıkla kullanılıyor.

.NET

Öncelikli olarak söyleyelim, .NET bir programlama dili değildir. .NET bir frameworktür (çatı). .NET, bulut, servis ve uygulama geliştirme için kullanılan bir platformdur ve her yeni sürümü ile birlikte daha kararlı, değerli ve güvenilir olmaktadır. Microsoft’un son açık kaynak projesinden sonra .NET, Google ve Apple platformlarına gelecek ve daha fazla popülerleşecektir. Sonuç olarak, .NET’i çeşitli programlama dilleri ile birleştirerek uygulamalar oluşturabilir ve çoklu platform desteği sağlayabilirsiniz.

Visual Basic

Visual Basic işlerinizi kolaylaştırmak, sürekli işlerinizi sizin yerinize tekrarlamak için vardır.  .NET platformunun ana programlama dilidir. Visual Basic programlama dili size işlerinizi sıkıcı bir hal almadan halletmeniz konusunda yardımcı olur. Örneğin, güçlü Office uygulamaları (örneğin imkansız gibi görünen Excel hesaplamaları) gerçekleştirebilirsiniz.

R

R programlama dili big data (büyük data)  devriminin gerçekleşmesine yardımcı olan bir dildir. R dili günümüzde eğer veri analizi ile uğraşmayı düşünüyorsanız mutlaka bilmeniz gereken dil olarak kabul görmektedir. R dili istatistik analizi konusunda size en çok yardımı dokunacak dildir diyebiliriz. Günümüzde bilimden, kurumsal iş alanlarına, eğlence sektöründen sosyal medya alanlarına kadar, aklınıza gelebilecek ve büyük verinin olduğu hemen hemen her yerde R programlama dili kullanılır.

Swift

Swift programlama dili henüz bir bebek dildir. Swift piyasaya sürüleli kısa bir süre oldu fakat iddialı bir giriş yaptı diyebiliriz. Apple’ın gelecekteki dili olması beklenen Swift ile modern IOS ve Mac uygulamaları geliştirebilirsiniz. Swift programlama dili güçlü ve anlaşılabilir syntax’ı ile dikkat çekiyor.

Son olarak eklemek isterim ki;

Bir bilgisayar mühendisi olarak sizlere tavsiyem, ne yapmak istediğinize okuldayken karar verin. Sadece gerçekten işinize yarayacak olan dile odaklanın çünkü bu alanın sonu yok. Bir süre bir dil öğrenmeye çalışıp onu bırakmak ve yeni bir dile başlamak sadece zaman kaybıdır. Eğer bu işten gerçekten para kazanmak istiyorsanız öğrenmekte olduğunuz dilde uzmanlaşmanız şart diyebilirim.

Hedeflerinizi belirlemediğiniz taktirde boşa kürek çekeceğinizi sakın unutmayın. Başka yazılarda görüşmek üzere.