Nedir

ELEKTRONİK SPOR, DİĞER ADIYLA E-SPOR NEDİR?

Kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasıyla paralel olarak oyun teknolojiside gelişti. Bağımlılık seviyesinde oynanan oyunlar büyük kitlelere ulaştı. Oyun sektörü milyarlarca doların döndüğü bir sektör haline geldi. Elektronik Spor ise organize bilgisayar oyunu yarışmalarına verilen isim. Profesyonel bilgisayar oyuncularının arasında düzenlenen bu yarışmalar dünya çapında izleyici kitlesine ulaşmış durumda. Müsabakaları yayınlayan mecralarda maçları anlatan spikerler bile var artık. Bu yazımda elektronik spor sektöründen bahsedeceğim.

Elektronik Spor izlenme oranları geçen yıla göre yüzde 100 artış gösterdi

Multiplayer Online Battle Arena kısaltılmış adıyla MOBA, rekabetin en yoğun olduğu E-Spor kategorisi. League Of Legends halk arasında bilenen ismiyle LOL ve Dota 2 MOBA kategorisinde başı çekiyor. MOBA’ yı First Person Shooter yani FPS oyunları takip ediyor. Counter Strike ve Call of Duty FSP kategorisinin demir başları. Ben hiç bir zaman bir gamer olmadım ama oluşan sektörün hacmi ilgimi çekti.

elektronik spor nasıldır

E-Spor izlenme oranı geçen yıla göre yüde yüz artış gösterdi. Amerika da yapılan araştırmaya göre yaşları 8 ve 64 yaşında değişen insanların yüzde 70′ i bilgisayar oyunu oynadığını belirtti. Bu yüzde 70′ in ise yüzde 18′ i ise E-Spor müsabakalarını yakından takip ettiğini söyledi. E-Spor müsabakalarının en çok izlendiği platform ise tabiki YouTube. Yapılan araştırma Amerika için olsada E-Spor bütün ülkelerde yaygınlaşıyor. Activision ve Blizzard gibi dev oyun firmaları yaptıkları yatırımlar ile bu sektörün büyümesine katkı sağlıyor.

Elektronik Spor ülkemizdede yaygınlaşmaya başlamış durumda. Lidyana’ nın kurucusu Hakan Baş ve KapGetir’ in kurucu ortağı Kaan Karamancı, bu akıma kapılan girişimcilerden. League Of Legends Türkiye Liginde SuperMassive adlı bir takım kuran ikili, bu işten en çok kazanan oyuncu, Naru lakaplı Koray Bıçakçıyı transfer ederek işe başlamış. Türkiye liginde şampiyon olacak bir kadro oluşturan SuperMassive takımı, esas uluslararası turnuvalarda başarı elde etme amacında.

espor-konser

Global Growth of E-Sports raporuna göre 2018 yılında E-Spor oyuncu sayısının 160 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Bu oyuncuların oluşturduğu takımlar ile rekabetin çok daha yükseleceği ve bütçenin artacağını tahmin etmek için alim olmaya gerek yok. E-Spor takımları sponsorluk, reklam, yayın gelirleri ve kar paylaşımı gibi pek çok kaynaktan gelir elde ediyor. 2018 yılında tahmini bütçesi 765 milyon dolar olacak olan sektörün, 337 milyon dolarının reklam gelirlerinden elde edileceğini öngörülüyor. Hepimiz bekleyip işin varacağı noktayı göreceğiz.