USB-C ve THUNDERBOLT 3 NEDİR?
USB-C, Apple’ın yeni bilgisayarlarında bizlere emrivaki olarak kabul ettireceği yeni diyebileceğimiz bir port. İlk olarak Google tarafından tanıtılan bu giriş, 27 Ekim 2016’da tanıtılan MacBook Pro ile birlikte artık tamamen kendine yer edinmeye başladı. Şimdi USB-C portunun özelliklerini ve Thunderbolt 3 ile nasıl bir bağlantısı olduğunu sizlere kısaca anlatacağım.
USB-C vs Thunderbolt 3
Şimdi öncelikle Apple’a küçük bir şikayetim olacak. Tim Cook bu yazıyı okur biliyorum… Tamam, yenilikçi portlar kullanmaya tabiki karşı değiliz ama eski portları bu kadar kolay bir şekilde rafa kaldırmak ne kadar doğru bilemiyorum. En azından bir adet USB ve Mini Display Port’a yer verebilirdiniz cihazın üzerinde. Bu ay sonunda bende yeni bir Macbook Pro satın alacağım, 1 yıldır bekliyorum, ama evimde kullandığım ekran için ekstra 300 liralık kablo satın almam gerekecek.
Şimdi gelelim fasulyenin faydalarına. 2016 Macbook Pro’ların üzerinde yer alan portların hepsi thunderbolt 3 portu. Ama giriş standardı olarak USB-C’yi kabul etmişler. Eski thunderbolt girişi hatırlarsanız Mini Display Port üzerindeydi. Aşağıda şu an MacBook Air için kullandığım Display Port kablosunu görebilirsiniz.
Şimdi ne oldu bununla birlikte hemen toparlıyorum. MacBook’ların üzerinde yer alan thunderbolt 3 girişleri, USB-C’yi destekler oldu. Yani tek bir port üzerinden görüntü aktarımı ve veri aktarımı yapabilir hale geldik. Hatta dünyanın en muhteşem buluşlarından biri olan MagSafe şarj ünitesi bile yerini bu girişlere bıraktı. Yani MacBook’lar artık bu yeni port üzerinden şarj edilecek. En çok üzüldüğüm konulardan biride bu oldu kesinlikle.
USB-C’nin güzel yanlarıda var tabiki. Artık lightning kablosu gibi rahat rahat bilgisayarınıza kablo sokup çıkarabilirsiniz. USB-C’de yön yok. Bunun haricinde eski USB teknolojisine kat kat daha hızlı.
Thunderbolt 3 Yenilikleri
Thunderbolt 3 girişinin özelliklerini ise aşağıda listeliyorum. Bu USB-C görünümlü port, bakalım neler yapabiliyor.
- Thunderbolt 3 girişinin en büyük özelliği tabiki USB-C’yi desteklemesi.
- 40 Gbps Bant genişliği. Bu gerçekten çok çok çok hızlı. Çok yani öyle böyle değil.
- 100 Watt’a kadar güç desteği.
- Bir adet 5K, iki adet 4K monitör bağlayabilme özelliği.
- HDMI 2.0, Display Port 1.3 ve PCIw 3.0 desteği.
Evet artık portları evrenselleştirmeye başladık. Tek bir giriş üzerinden bolca işlevi yerine getirebilir hale geldik. Ama eskileri bu kadar hızlı hiçe saymak, kesinlikle daha hızlı tüketelim diye bize yapılan bir işkence.
Not: Her türlü o MacBook’u alıyorum.