Kimdir

STEVE JOBS KİMDİR?

Akıllı telefon, çağımızın en büyük buluşlarından biri olarak biliniyor. Cepte taşınan bilgisayarlar olarak da tanımlanabilecek akıllı telefonlar, kullanıcıya birçok olanak sağlıyor. Apple firmasının kurucusu olan Steve Jobs, günümüz akıllı telefon teknolojisinde büyük bir yere sahip. Bugün sahip olduğumuz birçok teknolojik ürün Jobs’un çalışmaları sayesinde mümkün olabildi, bu bakımdan icatlarını anlayabilmek için hayat hikayesini bilmekte fayda var.

Steve Jobs Hayatı

Still Jobs, Wisconsin’in Green Bay kentinde dünyaya geldi. Babası Suriye asıllı politik bilimler profesörü Abdulfattah John Jandali idi. Roman yazarı Mona Simpson’ın öz kardeşi olan Steve Jobs, babası tarafından evlatlık verildi Californa’da yaşayan ve Paul – Clara Jobs çifti tarafından evlat edinildi.

1972 yılında California’nın Cupertino kentinde bulunan Homestead Lisesi’nden mezun oldu ve Oregon’un Portland kentindeki Reed Collage’de okumaya başladı fakat buradaki eğitimini tamamlamadan ayrıldı. Daha sonra Steve Wozniak ile birlikte Homebrew Computer Club’ın toplantılarına katılmaya başladı. Bu kulüpte katıldığı toplantılar adını duyurmasına ve ileride gerçekleştireceği buluşlar için temel hazırlamasına yardımcı oldu.

Steve Jobs, Apple’ı kurmadan önce bir süre Atari Inc’de çalıştı. Buradaki iş deneyimi ona ciddi fırsatlar kazandırdı. Atari’de çalışmasının en büyük sebebi hep hayalini kurduğu Hindistan turunu gerçekleştirebilmekti. Nitekim bunu 1974 yılında başardı ve Hindistan’a giderek burada Neem Karoli Baba isimli bilgeyi ziyaret etti. Hindistan’dan dönünce 1975 yılında Apple firmasını kurdu.

Apple ve Diğer Çalışmalar

Jobs, Apple firmasını Steve Wozniak ile birlikte kurdu. Homebrew Computer Club’daki toplantılar bu ikiliye yeni bir bilgisayar firması kurma fikrini vermişti. Firmayı 1975 yılında bir evin garajında kurdular ve ürettikleri ilk ev bilgisayarı olan Apple I,666 $ gibi bir fiyattan satılmaya başladı. Apple I, o zaman için iyi bir teknolojik üründü ve kısa süre içinde piyasada yer edinmeyi başardı.

Ancak Apple II, halefinden daha çok ünlü oldu ve daha yüksek kâr getirdi. Önceki bilgisayarın aksine kaliteli bir video görüntüleme sistemi ve sağlam güç kaynakları vardı. Apple II, kısa sürede popüler olmayı başardı ve firmanın adını asıl duyuran ürün bu oldu.

Steve Jobs, 1977 yılında Pepsi’nin CEO’su olan John Sculley’yi ikna etti ve Sculley Apple’ın CEO’su oldu. Steve Jobs proje tasarım işlerini yürütürken firmayı büyütme görevi Sculley’e düştü. Jobs, 1985 yılında Sculley ile kavga ettikten sonra Apple’dan ayrıldı. Ancak 1996 yılında tekrar firmaya dönerek CEO oldu ve ölmeden beş hafta öncesine kadar firmanın başında kaldı.