PROGRESSIVE WEB APPS – PWA NEDİR? NE İŞE YARAR?
Progressive Web Apps, yani sektörde bilinen adıyla PWA, web sayfalarının kullanıcılara tıpkı mobil uygulamalara benzer kullanıcı deneyimi sunmak için geliştirilen bir teknoloji olarak özetlenebilir. PWA sayesinde web sayfalarının çok daha hızlı, güvenilir ve ilgi çekici olması sağlanırken aynı zamanda offline çalışabilme imkanı tanınabilir. Bu teknoloji kullanılarak geliştirilen web sayfalarını mobil cihazlar üzerinden ziyaret ederseniz, tıpkı bir mobil uygulama içerisindeymiş gibi hissedebilirsiniz.
PWA Teknolojisinin Amacı
comScore şirketinin Amerikalı kullanıcılar üzerinde yaptığı bir araştırma sonucunda, mobil cihaz kullanıcılarının %65’inin ayda bir adet bile mobil uygulama indirmediği tespit edilmiş. Ben bile telefonuma en son ne zaman bir uygulama yüklediğimi hatırlamıyorum. Yine bu araştırma ile elde edilen verilere göre ayda bir adet uygulama indiren kullanıcı yüzdesi %8,4 olurken, iki uygulama indiren kullanıcı yüzdesi %8’de kalmış. Yani kısacası insanlar telefonlarına neredeyse uygulama indirmiyor.
PWA ise “kusursuz kullanıcı deneyimi” mottosuyla yola çıkmış bir teknoloji. Progressive Web Apps, uygulama ve mobil uyumlu web sitelerinin en iyi özelliklerini App Shell modeli ile bir bütün haline getirerek web tarayıcısı üzerinde mobil uygulama pürüzsüzlüğünü sunmaya çalışıyor. Bu da onun pek çok teknoloji uzmanı tarafından “mobilin geleceği” olarak yorumlanmasına neden oluyor.
PWA Teknolojisinin Özellikleri
- Responsive Tasarıma Sahiptir: PWA; masaüstü, dizüstü, tablet ve cep telefonlarında kusursuz bir şekilde çalışır. Hangi cihazı kullanırsanız kullanın, tasarım asla sizi rahatsız etmez.
- Hızlıdır: “Service Workers” teknolojisi sayesinde internet olmadığında bile çalışabilir. İnternete edge ile bağlı bile olsanız çok hızlı bir şekilde gezinebilirsiniz.
- Gelişmiş Kullanıcı Deneyimine Sahiptir: Kullanıcılar, kullanımı oldukça pratik menüler ve bileşenler sayesinde sayfalar arasında kolayca gezebilir. Ayrıca uygulamaya ait linklerin başka kullanıcılarla paylaşılması da çok kolaydır.
- Güvenlidir: PWA için HTTPS yani Hypertext Transfer Protocol Secure entegresyonunun kullanılması gerekir.
- Keşfedilebilir: Uygulamalar arama motorları tarafından kolayca indexlenebilir ve arama sonuçlarında yer alır. SEO yönergelerini delmez.
- Erişilebilir: Mobil cihazların ana ekranına uygulamanın kısa yolu rahatça eklenebilir ve bir mobil uygulama gibi kullanıcıların hızlı erişim yapması sağlanır. Bu işlemi yapmak için her hangi bir app store’un içine girmeniz gerekmez. Bunun yanında kullanıcılara uygulama kapalıyken bile push notification gönderme imkanınız olur.
PWA Teknolojisi Kullanan Şirketler
- AliExpress: AliExpress bu teknolojiyi etkinleştirerek, uygulama üzerinden sitelerine giriş yapan kullanıcıların dönüşüm oranını %104 artırtmış. Bunun yanında kullanıcıların iki kat daha fazla sayfa gezdiği ve %74 daha fazla zaman geçirdiği ölçümlenmiş.
- Airberlin: Airberlin, PWA teknolojisi ile müşterilerine offline durumdayken bile check-in yapabilme imkanı tanıdı. Bunun yanında uçak biletine ait QR koduna yine internete bağlı olunmasa da erişilebilir hale getirdi. Hatta offline olan müşterilerin mobil cihazlarına uçuş bilgilerini notification olarak göndererek uyarmaya başladı. Yurtdışında internete bağlanmanın oldukça maliyetli bir işlem olması göz önünde bulundurulursa, harika bir hizmet olduğu söylenebilir.
Bence yukarıdaki dev firmaların başarı hikayeleri bile PWA teknolojisini kullanmak için oldukça iyi bir sebep.