Ne Yapılır

MARDİN’DE NE YAPILIR?

Mardin, Mezopotamya Ova’sının dibinde kurulmuş muhteşem bir şehir. Cilalı taş devrinden beri insanların yaşadığı ve uluslararası kuruluşlarca kültür mirası olarak kabul edilmiş olan Mardin’e 2014 yılında gittim. Prince of Persia oynamış olanlarınız, sokaklarda dolaşırken fazla yabancılık çekmeyecektir. Türkiye sınırları içerisinde görülmesi gereken ilk 5 şehir arasına rahatlıkla girer.

mardin-doruk
Gece Hayatı

Mardin’de Nerede Kalınır?

Şehir, eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılıyor. Aralarında fazla mesafe yok. Eski kısım, bir dağın üzerine kurulmuş. Esas görülmesi gereken taraf orası. Kesinlikle ama kesinlikle Eski Mardin’de kalmanız gerektiğinin altını çizeyim. Otelden çıkıp ara sokaklarda yürüyerek kaybolmak lazım. Biz Büyük Mardin Oteli’nde kaldık. Manzarası gerçekten çok güzel, Mezopotamya Ovası ayaklarınızın altında. Ama eski konak ve evlerde kalmakta oldukça keyiflidir diye tahmin ediyorum. Otelin uzaktan çekilmiş bir resmini şuraya koyalım.

mardin-mezopotamya
Otelimiz ve manzarası

Mardin’e Ne Zaman Gidilir?

Süryani’lerin diliyle Marde; bahar aylarında gidilmesi gereken bir yer. Biz şubat aynın sonlarına doğru gittiğimiz için birazcık soğuktu. Yazında 400 derece oluyordur. Biz gittiğimizde birazcık sis vardı. Manzarayı azıcık filtreledi. Siz gidecekseniz eylül, ekim, nisan ve mayıs aylarını tercih edin, ılık lılık.

mardin dara

Mardin’de Görülmesi Gerken Yerler

Mardin’e gelmişken mutlaka gitmeniz gereken yerlerin listesini veriyorum. Biz otelde çalışan Mardin’li bir arkadaşı bize rehberlik etmesi için yanımıza almıştık. Google Maps kullanarak görülmesi gereken yerlerin yol tariflerini bulabilirsiniz. Yazdığım yerlerin hepsini ziyaret edebilmeniz için minimum 4-5 güne ihtiyacınız var. Midyat falan o kadar yakın değil. Bu arada Midyattan sakın şarap almayın, bildiğiniz elmalı şarabını kakalamaya çalışıyorlar. Biz turla gitmediğimiz için araba kiralayıp kendimiz takıldık; siz turla gidebilirsiniz keyfiniz bilir.

  • Midyat
  • Deyrulzafaran Manastırı
  • Kasimiye Medresesi
  • Ulu Camii
  • Dara Harabeleri
  • Sabancı Şehir Müzesi
  • Mor Gabriel Manastırı
  • Abbara Türkü Bar
  • Cercis Murat Konağı

Arapça adıyla Maridin; onlarca devletin himayesi altına girip çıkmış bir kent. Haliyle içinde kilisede var camide var, buda heykeli bile var. Atmosfer büyüleyici. Gittiğiniz manastırlarda size yapı ile bilgi veren birileri mutlaka içeride oluyor. Bu arada Mardin’de yaşayan Süryani sayısı inanılmaz azalmış. Hepsi başka bölgelere göç etmek durumunda kalmış. Karnımız acıktı, scroll ediyoruz aşağı doğru.

Dara Haraberleri
Dara Haraberleri

Mardin’de ne Yenir?

Tüm Güneydoğu Anadolu’da olduğu gibi Mardin’de de yemekler muhteşem. Bir Antep asla olamaz ama yinede muhteşem. Meze konusunda Hatay’dan sonra ikinci sırada yer alabilir. Biz Cercis Murat Konağı isimli bir lokantaya gittik. Kaburga dolması yemek için gitmiştik, ama saat geç olduğu için yapamayız, yapmak 3 saat sürüyor dediler. Menünün geri kalanını yedik. Ertesi gün gitmeden önce aradık, gittiğimizde şöyle bir tablo vardı masada.

mardin cercis murat konağı kaburga

Bunun içide pilav dolu uyarayım. Biz bunun hepsini 4 kişi yedik. Daha olsa devamınıda yerdik. Birde Midyat’a gittiğimiz gün öylesine bir esnaf lokantasına girdik. Adını gerçekten hatırlamıyorum ama hayatımda böyle perde pilavı yemedim. Neyse fazla uzatmayalım, Mardin’e kesin gelin yani özet bu.

cercis murat konağı mezeler