HOPARLÖR NEDİR ve NASIL ÇALIŞIR?
Hoparlör nedir? Hoparlör; bobin, mıknatıs ve onların önünde yer alan ince bir levhadan meydana gelen, aslında oldukça basit bir cihazdır. Hoparlör bize ses dalgalarını elektronik olarak büyütme imkanı tanır. Babam 80’li yılların başında DJ’liği bıraktıktan sonra, yurtdışından ürün ithal etmenin çok zor olduğu dönemlerde, kendi hoparlörlerini üretip satarak; ses, ışık ve görüntü sistemleri sektörüne girmiş biri olduğundan, kendimi bildim bileli amfi, ışık robotu ve mixer gibi cihazların içindeyim. İster istemez ondan çok şey öğrendim. Bu yazıyı onun adına yazıyorum.
Hoparlör Ne Zaman İcad Edildi?
1920’li yıllarda ses dalgalarını kaydetmeyi başaran insanoğlu, bunları kaydettik ama nasıl tekrar dinleriz diye düşünmeye başladı. 1924-1925 yılları arasında, C.W.Rice ve E.W.Kellegg isimli iki bilim adamı ilk hoparlörü geliştirdiler. O zaman bulunan bu teknoloji günümüzde fazla değişime uğramamıştır.
Hoparlör Nasıl Çalışır?
Hoparlörler, elektrodinamik, magnetostatik, elektrostatik ve elektromagnetik olarak dörde ayrılmaktadır. Ama şimdi bunları anlatmaya gerek yok. Hoparlörde, amplifikatörden (diğer adıyla amfi, sinyallerin şiddetlendirilmesi için kullanılan düzen) gelen teller, sabit bir mıknatısın kutupları arasına monte edilmiş küçük bir bobine bağlanır. Bu bobinden elektrik akımı geçtiği zaman bobin bir manyetik alan meydana getirir, yani yapay bir mıknatısa dönüşür. Bu manyetik alan, hoparlörün içinde bulunan doğal mıknatıs ile ters kutup oluşmasını sağlar ve bobinini titretmeye başlar. Bobin titredikçe, önünde yer alan levhayı hareket ettirir ve ses, hava aracılığı ile kulaklarımıza iletilir.
Hoparlör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Evet yukarıda sıkıcı bilgileri verdikten sonra asıl işinize yarayacak bölümlere gelelim. Aslında seçeceğiniz hoparlör, dinlediğiniz müzik türüne değişiklik gösterir, ama siz fazla takılmayın. Hoparlör seçerken dikkat etmeniz gereken ilk konu, frekans bandı olmalıdır. 20-20.000 Hz arasında frekans bandına sahip olan hoparlörler tercih etmek kulaklarınızı mutlu edecektir. İkinci dikkat edilmesi gereken detay desibeldir. Yüksek desibel iyidir. Sanılanın aksine yüksek watt, bu iki veri kadar büyük önem taşımaz. Hoparlör satın almadan önce teknik detaylarını mutlaka inceleyin. Aşağıda örneği var.
En İyi Hoparlör Markaları Hangileri?
Evet burada babamın kategorilere göre ayırdığı TOP3 listelerini paylaşıyorum;
En İyi Profesyonel Hoparlör Markaları:
L-Acoustics ve Renkus Heinz markalarının ürünlerini evinizde çalıştırmayı aklınızdan bile geçirmeyin. İç organlarınız zarar görebilir. JBL’in ev tipleri de mevcut ancak Murat’ın TOP3 listesine profesyonel kategorisinde kendisine yer bulabildi.
- L-Acoustics
- Renkus Heinz
- JBL: En çok satılan ürün grubumuz.
En İyi Ev Tipi Hoparlör Markları:
- Bang & Olufsen: Rakiplerine göre birazcık pahalı.
- Bowers & Wilkins yani B&W: Evde bunları kullanıyoruz.
- Focal: Araç içi ses sistemleri konusunda da çok başarılılar.
En iyi Kulaklık Markaları:
Listede Beats yok falan diyenler olur kesin, biliyorum. Güldürmeyin beni.
- AKG
- Shure: Çok estetik kulaklıkları mevcut.
- Sennheiser: Fiyat/Performans olarak muhteşem, benim uzun yıllardır tercihim.
- Bang & Olufsen
Hoparlör Nasıl Test Edilir?
Ses sisteminizi aldınız, nasıl test edeceksiniz? Hemen Spotify’dan babamın playlistlerinden birini açacaksınız. Ya da favori parçalarından birini ben buraya koyuyorum, uyarsa devam edersiniz. Yeni yazılarda görüşürüz.