GROWTH HACKING NEDİR?
Growth Hacking; yeri geldiğinde fazla “etik” sayılmayan yöntemlerden de faydalanarak minimum maliyet-maksimum büyüme sağlama sanatıdır. Taze web girişimleri, kısa sürede müşteri edinebilme yetenekleri sayesinde hayatta kalır yada yok olur. Sattığınız ürün veya sağladığınız hizmet ne kadar iyi olursa olsun, arz-talep dengesini tutturup kitlelere ulaşamazsanız, batarsınız. Growth Hacking, başta Startup’lar tarafından yaygın olarak kullanılsa da şu an Facebook, Linkedin, airbnb, Twitter ve Dropbox gibi dev şirketlerce de tercih ediliyor.
Yüzeysel Olarak Growth Hacking
Dijital ortamda her şey web sitenize gelen trafik ile başlıyor. Eğer milyonlarca dolarlık reklam bütçesi olan dev şirketlerle rekabet etmeye çalışacaksanız, trafik alabilmek için SEO taktiklerinden yararlanmak zorundasınız. Zaten organik trafiğin verdiği tadı reklamlar sayesinde gelen “paralı askerler” den alamazsınız. Bedava trafik geldiği anda CPA (Cost Per Acquisition) yani bir kullanıcı kazanmak için harcadığınız maliyeti oldukça düşürmüş olursunuz. Kullanıcıyı ucuza mal ettikten sonra, paraya çevirme aşamasına geçebilirsiniz.
Trafiği alır almaz, kullanıcıları izlemeye başlamanız gerekiyor. Sitenize günde binlerce ziyaretçi çekiyor olabilirsiniz ama onlar için kurguladığınız senaryoyu oynatamıyorsanız, bu trafiğin bir anlamı yok. Kullanıcı için belirlediğiniz rol ne ise, bu mail adresini almak, reklama tıklamasını sağlamak, sosyal medya hesabında paylaşması veya ürün satın alması olabilir; rol gerçekleşirse kullanıcıyı “dönüştürmüş” olursunuz. Gelen trafiği paraya dönüştürmek için CRO (Conversion Rate Optimization) yapmanız gerekiyor. Kullanıcıların davranışlarını analiz etmek buradaki kritik konu. Bunun için Google Analytics ve Kissmetrics gibi araçlardan faydalanmanız doğru olacaktır. Hangi sayfaya kaç kişi girmiş, nereden girmiş, yaşı kaçmış, mouse’u sayfada kaç saniye hareket ettirmiş gibi verilere ulaştıktan sonra yapacağınız çıkarımlar doğrultusunda; sayfanızın tasarımından tutun verdiğiniz hizmeti bile değiştirmeniz gerekebilir. CRO’yu doğru bir şekilde yapabilmek için kullanıcı yorumlarını mutlaka dikkate almalı ve A/B testleri yapmalısınız. Müşterinin her zaman haklı olduğunu unutmamak lazım.
Trafiği alıp, dönüşüm oranlarını yükselttikten sonra işin devamlılığını sağlamak zorundasınız. Dijital dünyada trafik çekmek ve dönüşüm oranlarını arttırmak için kullandığınız taktikler sonsuza kadar aynı etkiyi göstermeyecek. En basitinden Google’ ın sürekli arama motoru algoritmalarını değiştirmesi bile stratejinizin patlamasına sebep olabilir. Bir Growth Hacker’ın hiçbir zaman belli kurallara göre hareket etmemesi gerekir; işin nasıl yapılması gerektiğine değil, “yapılmasına” odaklanmalıdır. Hedef doğrultusunda rakipleri çok sıkı takip etmeli, saksıyı çalıştırıp birçok farklı taktiği hızlı bir şekilde uygulayarak; proje için en doğrusunu bulup, onun üzerinden yürümelidir.