Kimdir

ALEXANDER FLEMING KİMDİR?

Penisilin, bugün zatürreden kan zehirlenmesine kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılan mucizevi bir ürün. 20.yüzyılın en büyük tıbbi keşiflerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Penisilin, İskoç bakteriyolog Alexander Fleming tarafından keşfedildi. Tamamen tesadüfen bulunan bir ürün olsa da bu ürünün geliştirilmesi yine Fleming’in dehası sayesinde mümkün olabildi.

Alexander Fleming’in Hayatı

Alexander Fleming, 1881 yılında İskoçya’nın Lochfield kentinde dünyaya geldi. Kilmarnock’taki tıp akademisinden mezun olduktan sonra Londra’da bulunan St.Mary’s Hastanesi’nde çalışmaya başladı. I.Dünya Savaşı çıkana kadar bu hastanede hekim olarak görev yaptı. Bu süreç boyunca başarılı bir doktor olduğu kayıtlarda geçiyor. I.Dünya Savaşı çıktığında ise farklı cephelerde hekim olarak görev yapmaya devam etti.

Alexander Fleming, enfeksiyonların ne kadar tehlikeli olduğuna I.Dünya Savaşı boyunca şahit olmuştu. Birçok askerin enfeksiyon rahatsızlıklarının gelişmesi yüzünden öldüğünü gördü. Bu deneyim onu tıp alanında yeni araştırmalar yapmaya itti. Savaş bittikten sonra tekrar Londra’ya döndü ve yine St.Mary’s Hastanesi’nde hekim olarak çalışmaya başladı. Çalışmalarını ise antiseptikler üzerinde yoğunlaştırdı ve enfeksiyonları önlemek için yeni ilaçlar düşünmeye başladı.

St.Mary’s Hastanesi’nde 1924 ve 1948 yılları arasında görev yaptı ve bu görev süresi boyunca çalışmalarına devam etti. İki buluşunu da 1920li yıllarda tamamen şans eseri gerçekleştirdi. Bakterilerin olduğu kapların içine hapşurduğunda bakterilerin öldüğünü inceleyince lizozomu buldu. Ona ün kazandıran penisilin de buna benzer bir tesadüfün eseriydi.

Penisilin ve Diğer keşifler

Fleming, pek düzenli bir insan sayılmazdı ve laboratuvarının her zaman dağınık olduğu bilinirdi. Ancak 1928 yılının Eylül ayında bu dağınıklığı ciddi bir avantaja dönüştü ve ona tıp tarihinin en önemli buluşlarından birini gerçekleştirme olanağı sağladı. Laboratuvarındaki dağınıklık sayesinde bugün birçok hastalığın tedavisinde kullanılan penisilini keşfedebildi.

Laboratuvarın dört bir yanına dağılmış olan deneylerini düzene koymaya çalışırken, mantarlardan birinde daha önce rastlamadığı bir hareketlilik olduğunu fark etti. Staphyloccocus bakterileri tarafından sarılmış kavanozlara yerleştirilen mantarlarda bir hareketlilik vardı. Fleming, bu mantarları incelediğinde zararlı bakterileri etkisiz hâle getirdiklerini fark etti. Bakterilerin zararlı kısımları mantarlar tarafından temizleniyordu.

Fleming’in bu buluşu geliştirebilmesi pek mümkün olamadı. Bu iş daha sonra Howard Florey ve Ernest Boris Chain isimli iki bilim insanına kaldı. Bu bilim insanları Fleming’in keşfinden faydalanarak penisilini geliştirdiler. Penisilin, II.Dünya Savaşı boyunca birçok kişinin hayatının kurtulmasına sebep oldu. Fleming, 1948 yılında diğer iki bilim insanıyla birlikte Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldü.