ALBERT EINSTEIN KİMDİR?
Günümüzde pek çok kişi tarafından “dünyanın en zeki insanı” olarak bilinen Albert Einstein, bu unvanını fizik alanında yaptığı çalışmalara borçlu. Sahip olduğumuz fizik bilgisinin ve teknolojik gelişmelerin önemli bir kısmını Albert Einstein’a borçluyuz. 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen Einstein’ın hayat hikayesini bilmeden buluşlarını ve önemini anlamak zor olacaktır.
Albert Einstein
Einstein, 1879 yılında Almanya’nın Ulm kentinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Hermann Einstein, bir elektrik şirketi işletiyordu. Annesi Pauline Einstein ise oldukça tanınmış yetenekli bir müzisyendi. Albert Einstein, 5 yaşında ailesi tarafından daha iyi eğitim verdiği düşünülerek Katolik okuluna yazdırıldı. İlk eğitim yıllarını Münih’te tamamladıktan sonra lise ve üniversiteyi İsviçre’de okudu.
Albert Einstein, üniversite yıllarında geçimini sağlayabilmek için bir süre patent ofisinde çalışmak zorunda kaldı. Federal Politeknik Okulu’nda eğitimini sürdüren Einstein, bu yıllarda Almanya vatandaşlığından çıkmayı talep etti. Militarizme karşıydı ve zorunlu askerlik yapmak istemiyordu. Einstein, Almanya vatandaşlığından çıkarılsa da 1901 yılına kadar İsviçre vatandaşlığına kabul edilmedi. Yani beş yıl kadar vatansız kaldı.
Belirtildiği gibi, Einstein üniversite yıllarında para kazanabilmek için Bern’deki bir patent ofisinde çalıştı. Bu patent ofisi elektromanyetik cihazların patentleri üzerine hizmet veriyordu. Einstein burada elektrik sinyallerinin aktarımı hakkında incelemeler yapma fırsatı buldu ve patent ofisinde geçirdiği zamanlar uzay-zaman görelilik teorisine büyük katkıda bulundu. Çalışırken aynı zamanda doktorasına devam eden Einstein, 1909 yılında Zürih Üniversitesi’nde kuramsal fizik profesörü olunca patent ofisindeki işinden ayrıldı.
1933 yılında Nazi hareketinin yükselişinden büyük bir endişe duymaya başladı ve Avrupa’yı terk edip ABD’ye yerleşti. Hayatının geri kalanını New Jersey eyaletinin Princeton kentinde geçirdi. 18 Nisan 1955’te de hayatını kaybetti.
Albert Einstein Buluşları ve Teorileri
Einstein, özel ve genel görelilik kuramlarıyla bilinmektedir. Özel görelilik kuramına göre, ışığın yayılma hızı sabittir ve bu hızın gerçekleşmesi için özel bir ortama ya da esir ortamına gerek yoktur. Bu kuram, o güne kadar kabul edilen Newton’un “mutlak zaman” fikrini yıkmaktaydı. Einstein’ın özel görelilik kuramı e=mc2 formülüyle açıklanır.
Albert Einstein, 1921 yılında fotoelektrik kuramı sayesinde Nobel Fizik Ödülü’nü aldı. Einstein’ın teorisi esasında Planck’ın 1900lü yılların başında öne sürdüğü Kuantum Teorisi’ni kanıtlamaktaydı. Parlak ışıklar daha fazla elektron salmasına karşın enerji üretiminde bir etki etmiyordu. Einstein, parlak ışıkların elektron yüksekliğinin kuantlara dayandığını ve elektronların atomdan alındığını ispatlayarak Nobel Ödülü’nü kazandı.