ALAN TURING KİMDİR?
Bugün bilgiye ulaşmak ve iletişim sağlamak tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar kolaysa bunu büyük ölçüde 20.yüzyılda gelişen bilgisayar bilimine borçluyuz. Özellikle Alan Turing’in geliştirmiş olduğu sistem modern bilgisayarlara öncülük etti ve hepimizin kullandığı, birçok imkana erişim olanağı sağladığı kişisel bilgisayarların geliştirilmesinin yolunu açtı.
Alan Turing Hayatı
Alan Turing, 1912 yılında Londra’da dünyaya geldi. Babası Julius Mathison Turing, Hindistan’da İngiltere adına görevli bir devlet memuruydu ve annesi Sara Hindistan’da hamile kalınca Londra’ya gitme kararı aldılar. Alan’ın dehası çocukluk yıllarından beri kendini gösteriyordu. Bu yüzden onun özel bir ilgiye ihtiyacı olduğunu düşünerek 6 yaşındayken St.Michaels okuluna kaydettiler.
Okuldaki eğitmenleri de Alan’ın dehasını fark etti. 1926 yılında 14 yaşındayken prestijli bir okul olan Sherborne’a kaydoldu. Okulun ilk günü grev yüzünden demiryolu hatları çalışmıyordu ancak Alan okumaya duyduğu büyük heves yüzünden bisiklet ile 60 millik yolu aştı. Ancak Antik Yunanca ve Latince üzerine odaklanan okulda öğretmenlerinin takdirini kazanamadı ve okul müdürü Alan’ın babasına matematik üzerine çalışan bir bilim adamı olmak istiyorsa bu okulda boşuna vakit harcadığını anlatan bir mektup yazdı.
1928 yılında Albert Einstein ile karşılaşan Turing, Einstein ve Newton’un hareket savlarını matematiksel anlamda modellemeyi başardı. Dehası onun tanınmış bir matematikçi ve bilim insanı olmasını sağladı. Ancak eşcinsel olduğu için uygulanan hormon tedavisine dayanamayarak 1954 yılında intihar etti.
Alan Turing’in Çalışmaları ve Buluşları
Almanların kriptolu telsiz konuşmaları II.Dünya Savaşı’nda müttefikleri oldukça zorlamıştı. Turing, savaştan önce Polonyalı bilim insanları tarafından geliştirilen bir kripto çözme makinesine eklemeler yaptı ve savaş boyunca Almanların kriptolu konuşmalarını çözmekle görevli olan ekibi yönetti. 1942 yılında ABD’ye gitti ve kripto çözme işlemleri üzerine çalışmaya devam etti. Savaş boyunca yaptığı çalışmalar kriptoloji biliminin ilerlemesine sebep oldu.
Turing’in modern bilgisayar biliminin kurucusu sayılmasının sebebi 1940lı yıllarda Ulusal Fizik Laboratuvarı’nda yaptığı çalışmalardır. Burada ilk programlı ve hafızalı bilgisayarların tasarımını yaptı. 1949 yılında ise bugün bildiğimiz anlamda ilk bilgisayarlardan biri olan Manchester Mark I üzerinde çalıştı.
Modern bilgisayarların mucidi Alan Turing, kriptoloji ve bilgisayar bilimi çalışmalarının yanı sıra matematiksel biyoloji alanında da çalışmalar yaptı. 1952 yılından intihar ettiği 1954’e kadar biyoloji alanında çalıştı ve makaleler yazdı. Eşcinsel olduğu için uygulanan hormon tedavisinin vücudunu deforme etmesine dayanamadı ve 1954 yılında siyanüre batırdığı bir elmayı yiyerek intihar etti.