Nedir

BMW F20 1.18i HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY

BMW F20 1.18i, yazmayı sürekli ertelediğim bir inceleme yazısı. Yaklaşık 2 aydır draft olarak bekliyor. Önceki aracım BMW E87 1.18i hakkında yazdığım incelemeyi, aracı sattıktan sonra gözlerim yaşlı bir şekilde yazmıştım. Kendisiyle özel bir bağımız vardı. F20 model kodu ile adlandırılan 1 Serisi ile birlikteliğimiz devam ederken aklıma gelen tüm detaylarıyla; F20 satın almayı düşünen, araç hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyen insanlar için bir yazı yazmak istedim. Değineceğim konular şu şekilde,

  • Aracın Teknik Özellikleri (F20 1.16i ile farkları)
  • Sürüş Karakteri – Özellikleri (E87 1 Serisi ve F30 3 Serisi ile farkları)
  • Yakıt Tüketimi (Gerçek Kullanım Verileri)
  • Donanımı (Urban Line)
  • Kronik Sorunları
  • Kapanış

bmw f20 1.18i arka

BMW F20 1.18i Teknik Özellikleri

Öncelikle hemen belirtmek istiyorum ki, paylaşacağım teknik özellikler 2012 model 1.18i’ye ait. Yani 1.6 litrelik, 4 silindirli ve 170 beygir güç üreten benzinli versiyon. BMW, 1 Serisi’nin 2015 yılında geçirdiği makyaj operasyonu sonrasında bu motoru 1.20i olarak adlandırdı. Zaten 2015’ten sonra piyasaya sürülen revize edilmiş versiyonlar, F21 olarak isimlendiriliyor. Yani 1.5 litrelik 3 silindirli 1.18i hakkında bilgi almak istiyorsanız, Google’ da sorgunuzun başına “F21” eklemeniz gerekiyor.

  • Ürettiği Güç: 125kW yani 170 HP (4800 d/d)
  • Tork: 250 Nm (1500-4500 d/d)
  • Silindir Hacmi: 1598 cm3
  • Yakıt Tüketimi (100 KM İçin Fabrika Verileri): Şehir içi 7,4 – Şehir dışı 4,8 – Karma 5,8 litre
  • 0-100 km/s hızlanma (Fabrika Verisi): 7,5 Saniye
  • Maksimum Hız: 225 km/s (Sınırlandırılmış)
  • Şanzıman: ZF 8 ileri tork konvertörlü – tam otomatik
  • Yakıt Deposu: 52 Litre
  • Ateşleme Sistemi: Direk Enjeksiyon
  • Ağırlık: 1315 Kg
  • Yürüyen Aksam: Çok noktalı – tam bağımsız

Yukarıda okuduğunuz veriler özellikle performans anlamında F20 1.16i’den oldukça farklı gelecektir. ( F20 1.16i, 136 beygir güç ve 220 Nm tork üretiyor.) Aynı motor bloğu, turbo ve şanzımanın kullanıldığı iki araç arasında bu kadar güç farkı olmasının asıl sebebi tabi ki yazılım. Ancak yazılım dışında F20 1.18i’de kullanılan yağ soğutma aparatları ve egzoz sisteminde bulunan orta – son susturucular tamamen farklı. Yani 1.16i alıp, “Yazılımla bunu toparlarız yeaa” şeklinde aksiyon almadan önce bir uzmana danışmanızda fayda var.

bmw f20 1.18i motor

BMW F20 1.18i Sürüş Özellikleri – E87 ve F30 ile Farkları

Evet, benim bir otomobili incelerken en çok dikkat ettiğim kriter olan sürüş özelliklerinden bahsetmek istiyorum. E87 yazımda BMW’nin asla vazgeçmediği bazı karakteristik özelliklerden bahsetmiştim. Arkadan itiş, 50:50 ağırlık dağılımı, ön aksın arkasında konumlandırılmış motor bloğu ve bağımsız süspansiyon sistemi gibi aracın tam anlamıyla bir sürücü otomobili olmasını sağlayan donanımlar; E87’de olduğu gibi F20’de de standart olarak yer alıyor. Yazdığım bu detaylara pek çok otomobil üreticisi yüksek maliyetleri sebebiyle araçlarında yer vermiyor. Arkadan itiş ve 50:50 ağırlık dağılımını geçtim, bağımsız süspansiyon sistemi bile C segmentinde yer alan pek çok otomobilde standart olarak kullanılmıyor. Örnek: VW Golf’te bağımsız arka aks sistemi sadece belli motor seçenekleriyle beraber satın alınabiliyor.

bmw 1 serisi arka aks

Ancak ne yazık ki bundan sonra piyasaya sürülecek olan 1 Serisi önden çekişli olacak. BMW’nin üretim maliyetlerini düşürmek için yapacağı (hatta yaptığı) bu hamle, kesinlikle büyük tepki çekecek. Böyle bir hamle gerçekleşirse, 1 Serisi’ni sınıfındaki rakiplerinden ayıran en önemli özellik ortadan kalkmış olacak. 1 Serisi sıradan otomobile dönüşecek. Arkadan itişli 1 Serileri ise kıymete binecek. 

BMW F20 1.18i Yürüyen Aksamı

Neyse, otomobilin sürüş özelliklerine dönelim. Öncelikle aracın yürüyen aksamı, motor ve şanzıman kombinasyonu F30 3.20i ED ile neredeyse aynı. F30 3 Serisi tabi ki F20 1 Serisi’nden biraz daha yumuşak ve konforlu, ancak iki aracın sürüş karakteri benzer seviyede. E87 1 Serisi’ de E90 3 Serisi ile ortak parçalarla donatılmıştı ama aralarındaki konfor farkı bana daha fazla gelmişti. F30 ile ortak parçaların oluşturduğu bir yürüyen aksamın kullanılması, F20’yi E87’ye göre çok daha konforlu yapmış diyebilirim. Yol tutuş ve sürüş zevkini törpülemeden aracı çok daha “sivil” hale getirmişler. E87’nin amortisörleri bozuk zeminde F20’ye göre daha sert tepkiler veriyordu. Burada ufak bir ekleme daha yapmak istiyorum, aracın yürüyen aksamı ile paralel olarak iç mekanda kullanılan malzeme kalitesi ve ses yalıtımı da iyileştirilmiş. Özellikle bir önceki nesile göre daha yumuşak ve kaliteli plastiklerin kullanılması, trim seslerini önemli düzeyde azaltmış.

BMW F20 1.18i Direksiyon Sistemi

Yürüyen aksamdan sonra aracın direksiyon hissinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim, E87’nin direksiyonu çok daha ağır ancak daha hassas ve direkt çalışıyordu. F20’nin direksiyonu ise kesinlikle çok daha rahat kullanılıyor. Ancak E87’deki netlik ne yazık ki F20’de yok. Aracı spor moda alınca suni bir sertlik oluyor ama E87’nin yerini tutmuyor. Buna rağmen direksiyon sistemi rakiplerinden çok daha direkt ve kullanımı keyifli. Bu arada aracın Eco Pro, Comfort ve Sport olmak üzere 3 farklı sürüş modu bulunuyor. Seçilen moda göre direksiyon ağırlığı, gaz pedalının hassasiyeti ve şanzımanın çalışma karakteri değişiyor. Ben bu sürüş modlarını hiç kullanmıyorum (aracı çalıştırdığınız zaman Comfort mod seçilmiş oluyor), start/stop’u da arabayı çalıştırır çalıştırmaz kapatıyorum.

BMW F20 1.18i Motor Karakteristiği

Motora gelecek olursak, 1.6 litrelik 4 silindirli ve turbo beslemeli motor F20 1.18i’yi çok sağlam yürütüyor. Araç gerçekten çok istekli devirleniyor ve ara hızlanmalar muhteşem. Bu durumda 8 ileri ZF’in katkısı da çok büyük. 50 km/s hızla ilerlerken bile kick-down yapınca ASR devreye girmek zorunda kalabiliyor, ivelenme çok başarılı. Ancak yine de atmosferik motorlarda olduğu gibi homojen bir hızlanma deneyimi yaşayamıyorsunuz. F20 maksimum gücünü her ne kadar düşük sayılabilecek bir devir olan 1500 civarında versede, atmosferik hava basıncıyla çalışan motorlardaki dengeli karakter daha çok hoşuma gidiyor. Önceki aracım E87 1.18i, 2000 cc hacminde ve 143 beygir güç üreten 4 silindirli atmosferik bir motora sahipti. O da bana en az F20 1.18i kadar keyif veriyordu. Ancak F20 aynı yakıt tüketimiyle çok daha fazla güç ve performans sunuyor.

bmw f20 1.18i yakıt tüketimi

BMW F20 1.18i Yakıt Tüketimi

Yakıt tüketiminden söz etmişken aracın gerçek tüketim verilerinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle aracım 45.000 kilometrede (2018 Eylül) ve her 10.000’de veya zamanı geldiğinde periyodik bakımları yapılıyor. Yukarıda görebileceğiniz üzere yol bilgisayarı; 67 kilometrelik mesafe boyunca ortalama hızın 59,2 km/s olduğu, %85 oranında akıcı trafik ile 100 kilometrede ortalama 6,3 litre benzin tüketimine ihtiyaç duyacağını belirtmiş. Yani özetle aracı sabit olarak 110-120 km/s aralığında kullanırsanız; uzun yolda yük durumuna göre 6-6,5 litre civarında yakıt tüketecektir. 90-100 km/s sabit hızlarda 6 litrenin altına da düşebilir. Bu tüketim değerlerinin yakalanmasında yine ZF şanzımanın etkisi büyük. İstanbul köprü trafiğinde ise 100 kilometrede 10 litre civarında benzin yakıyor. Kullanıma bağlı olarak ortalamasını 8-8,5 litre olarak kabul edebiliriz. Ben aracı normal sayılabilecek bir karakterde kullanıyorum. Tüketim değerleri kişiden kişiye mutlaka değişecektir. Kısacası yakıt tüketiminin 170 beygir güç üreten, turbo beslemeli ve benzinli bir araç için makul olduğunu düşünüyorum.

BMW 1.18i Urban Line Donanımı

BMW otomobillerinde standart olarak sunulan tek bir özellik olduğunu E87 incelemesinde de yazmıştım: “Saf sürüş keyfi“. İstisnasız tüm BMW modelleri adeta tren rayında gider gibi karakterli bir sürüşe sahip oluyor. Aslında araba kullanmayı seven insanlar için en önemli donanım bu. Neyse; F20 1 Serisi’nde temel olarak 4-5 adet donanım, daha doğrusu stil paketi bulunuyor. Bunların içerisinde M Sport, Sport Line ve Urban Line öne çıkıyor. Bu modellerin görünüşleri dışında yürüyen aksamları da birbirlerinden ufak farklarla ayrılabiliyor. Bu arada F20’nin lansmanı yapılırken Urban ve Sport Line paketleri kullanılmıştı. Aşağıda reklam filmini izleyebilirsiniz.

Ancak şunu belirtmekte fayda var, aracınızın M Sport veya Comfort Line olması, aralarında donanım farkının olduğu anlamına gelmiyor. Comfort Line paketinin üzerine binlerce Euro değerinde donanım satın alarak M Sport’tan daha fazla özelliğe sahip olabilirsiniz. Tıpkı Mercedes’in Avangarde ve Elegance versiyonları gibi. Benim aracımda resimlerden de görülebileceği üzere Urban Line. Ekstra olarak xenon far ve sunroof bulunuyor.

bmw f20 urban line 17 jant
Merak edenler için: Runflat lastik kullanmıyorum. Aracı sertleştiriyor. Michelin Pilot Sport 4 Kullanıyorum. Çok memnunum.

Bu versiyon Türkiye’de Sport Line kadar fazla satılmadı. Şahsen benim daha çok hoşuma gidiyor. Özellikle opsiyon olarak satılan 17″ beyaz jant ve dikiz aynaları ile birlikte iç mekanda beyaz lake trimlerin kullanılması aracı diğer 1 Serilerinden farklılaştırıyor. Aracın standart donanımları arasında far-yağmur-park sensörleri, ESP vs gibi artık neredeyse tüm araçlarda standart olarak sunulan özellikler bulunuyor, çok ekstrası olduğunu söyleyemem. Ancak öyle bir donanım yok ki, duyunca insan gerçekten hayret ediyor. Araçta cruise control yok! Aslında Borusan’ın ithal ettiği araçların neredeyse tümünde cruise control bulunmuyor. Ben yakın zamanda Bostancı Kosifler’de taktıracağım. İşlem ve fiyat hakkında bilgi almak isteyenler bana mail adresimden ulaşabilir. Başta da söylediğim gibi, BMW’da standart olan tek şey sürüş keyfidir. Geri kalan her türlü donanım için elinizi cebinize atmanız gerekir.

BMW F20 1.18i iç
İç mekanda kullanılan malzemelerin kalitesi önceki jenerasyona göre çok daha iyi.

BMW F20 1 Serisi Kronik Problemleri

Yazı 1000 kelime oldu. Parmaklarım ağrıdı. O yüzden son bölüm olan kronik problemleri hemen yazıyorum.

  • Bazı F20 1 Serileri’nin koltuk kızak demirlerinin paslandığı biliniyor. BMW servisleri garanti kapsamından koltuk raylarını yeniliyorlar. Ben böyle bir sorunla karşılaşmadım.
  • LED paket ile birlikte gelen sağ arka LED stop problemli. Sağ arka LED stop lambası bir süre sonra diğerine göre kısık bir şekilde yanmaya başlıyor. Benim de başıma geldi, tamiri mümkün olmadığı için yeni stop taktırdım. Sorun çözüldü. Ağustos 2018’de parça fiyatı 700 liraydı. Bu Euro kuruyla önümüzdeki dönemde ne olur bilemiyorum.
  • Bagaj kilidi mekanizmasının içerisindeki dişliler kırılıyor ve bagaj kapanmıyor. Tamiri mümkün değil ve yenisi 100 euro. Ancak yeni üretilen bagaj kilitlerinde bu problemin kaldırıldığı söyleniyor. Benimde 1 defa başıma geldi, şu an sorunsuz kullanıyorum.
  • Motor su haznesi su kaçırabiliyor. Bu oldukça kritik bir hata. Araç size motor suyu azaldığında uyarı veriyor, o yüzden panik yapmayın. Kaçak genellikle turbo oringlerinden oluyor. Ben henüz böyle bir hata ile karşılaşmadım ama çoğu BMW servisi bu durumla daha önce karşılaşmış olduğu için tamirinde sorun yaşamazsınız. Kaçak yapan parçaların yenilenmesi çok maliyetli değil. Su haznesinin komple değişmesi gerekirse tuzlu olabilir. Ama genellikle gerek olmuyor.

Kısaca özetlemem gerekirse, F20 sınıfının sürüş keyfi açısından tartışmasız lideri. Zaten sloganı “Sheer Driving Pleasure” olan bir markadan başka sonuç beklenemezdi. Amortisör konforu konusunda daha başarılı rakipleri var ancak F20’de gayet yeterli bir konfor sunuyor. Yakıt tüketimi performansına göre makul. İç mekanı çok geniş değil, sebebi 50:50 ağırlık dağılımını yakalamak için kabinin şasinin ortalarına doğru konumlandırılıyor olması. Bagajı 2-3 kişilik yolculuklar için yeterli. F20, meraklılarına tavsiye edeceğim bir otomobil.