SUSHI NASIL YAPILIR?
Sushi, Uzak Doğu’nun insanlığa armağanı olarak nitelendirilebilir; Japonca’da ekşimtrak anlamına gelir. Pirinç sirkesi ile hazırlandığı için böyle bir isim verilmiş. Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen, deniz ürünleriyle aramız çok kötü. Hamsi tavayı bile zor yiyen bir milletten, pirince sarılı çiğ balık yemesini beklemek elbette hata olur. Bu sebeple sushi çok sınırlı bir kitle tarafından tüketiliyor. Yurtdışında pek çok ülkede oldukça yaygın ve ucuz bir yiyecek olmasına rağmen, Türkiye’de fiyatları biraz pahalı denilebilir; fazla talep görmemesinin en büyük sebeplerinden biride bu. Ben bir sushi sever olarak yaygınlaşmasını çok isterim, buraya evlerinizde belki yapmayı denersiniz diye California Roll tarifi yazıyorum.
Sushi Nedir?
Sushi, eskiden avlanan balıkları taze tutmak için çeşitli yöntemler denenirken bulunmuş. Tuzlanan balıklar, haşlanmış pirince sarılıp serin ve kuru odalarda saklanıyormuş. Tüketileceği zaman pirinçleri atılıp balığı yeniyormuş. Sonra Japonlar kıtlık döneminde aç kalmış, “biz bunu pirinciyle yiyelim abi” demişler. Devamı malum zaten, neredeyse tüm dünyada tüketilen ve yüzlerce çeşidi olan bir yiyeceğe dönüşmüş. California Roll adından anlaşılabileceği üzere Amerika’dan çıkma bir tür. Türkiye’de de çok tercih edildiği ve arama hacmi yüksek olduğu için tarifini veriyorum. Yoksa benim favorim tempura karidesli ve yılan balıklı. Neyse mevzuya girelim.
California Roll Tarifi
1 porsiyon California Roll için ihtiyacınız olan malzemeleri listeliyorum;
- 1 su bardağı okomesan sushi pirinci.
- 1 bardak ılık su.
- Çeyrek su bardağı pirinç sirkesi.
- 1 yemek kaşığı toz şeker.
- 120 gram surimi. Yani balık sosisi gibi birşey. California gibi çakma sushilerin içinde bu balık zamazingosu kullanıldığı için çok hoşlaşmıyorum. İçinde yengeç falan yok kendinizi kandırmayın.
- 1 yemek kaşığı mayonez.
- Nori yani kurutulmuş sushi yosunu. Siyah olan.
- Etrafını süslemek için 1 yemek kaşığı susam.
- 1 salatalık (ince şeritler şeklinde kesilmiş)
- 2 adet avokado (soyulmuş ve ince şeritlere ayrılmış)
Pirinçlerinizi nişastasından arındırmak için birkaç kez su ile yıkayın ve lapa haline gelene kadar küçük bir tencerede haşlayın. Tencerenin altını kapattıktan sonra 15 – 20 dakika kadar dinlendirin. Bu arada ayrı bir tencerede pirinç sirkesi, toz şeker ve tuzu çok kısık ateşte karışım haline getirin. Karışım soğuduktan sonra pirincin üzerine ekleyin ve yavaşça karıştırarak yedirin.
Pirinçleri hallettikten sonra, bambu sarma hasırını streç filmle mutlaka kaplayın. Pirinçler yapışmasın. Daha sonra streç kapladığınız bambunuzun üzerine noriyi serin.
Ellerinizi güzelce ıslattıktan sonra norinin üzerini pirinçle kaplayın. Pirinç tabakasının çok kalın olmamasına özen gösterin.
Pirinçli kısmı ters çevirdikten sonra, yosunun orta kısmına sırasıyla mayonez, surimi, salatalık ve avokadoyu ekleyin.
Malzemeleri yerleştirdikten sonra, sarma işlemine geçebilirsiniz. Sarma işleminde en çok dikkat etmeniz gereken konu, sushinin sıkı sarılmasıdır.
Bambuyu sıkı bir şekilde, bir tur döndürün. Sushinin çapı ortalama 3 santimetredir. Ona göre ayarlarsınız.
Arada şöyle bir kontrol edin, çatlama patlama varmı diye.
Sarma işlemi en zor kısım. Biraz el becerisi gerekli. Sushinizi sardıktan sonra dışını susamlayın.
Susamladığınız sushileri kesmek için çok keskin bir bıçağı ıslatın. 2,5 santimetre kalınlığında şeritler halinde parçalara ayırın.
Sushinizi tabağınıza yerleştirdikten sonra, soya sosunun içine birazcık vasabi karıştırıp bandırarak gömme kısmına geçiyorsunuz. Tarifi Feneryolu’nda Mai Ling isimli şirin restoranın sahibi İsa Wang’dan almıştım. Kendisi çok uzun yıllardır İstanbul’da yaşayan bir Çinli. Mai Ling artık kapandı. İsa Wang’dan bana bu tarif kaldı. Sevgiler kendisine.
Evde Sushi Yapamam, Gider Yerim Diyenlere;
- Etiler Miyabi
- Kuruçeşme İnari
- Kandilli İoki