Kimdir

NIKOLA TESLA KİMDİR?

Yirminci yüzyılın en büyük dahilerinden biri olarak bilinen Nikola Tesla, alternatif akımın mucidi olarak tanınsa da, dünyayı değiştirebilecek birçok buluşa daha imza atmıştır. Hayata geçirilmiş ve geçirilmemiş yüzlerce projeye sahip olan Tesla’nın yirmi altı ülkede 300’ün üzerinde patente sahip olduğu biliniyor. Bugün kullandığımız elektrik sistemlerini büyük ölçüde Tesla’nın icatlarına ve buluşlarına borçluyuz.

Nikola Tesla’nın Hayat Hikayesi

Nikola Tesla, 1856 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu topraklarında yer alan Gospic şehrinde doğdu. 5 çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu olan Nikola, 5 yaşındayken ağabeyi Daniel’in ölümüne tanık olmuş ve bu travmayı hayatı boyunca taşımıştır. Nikola’nın babası bir papazdı annesi ise okuma yazması olmayan ancak icatları ve araştırmalarıyla bilinen bir ev kadınıydı. Nikola’nın bir bilim adamı olmasına sebep olan ilhamın büyük ölçüde annesinden geldiğini söylemek mümkün.

Tesla, ailesinin de desteğiyle mühendislik okuma hayalini gerçekleştirebilmek için Graz’daki politeknik okuluna gitti. Daha sonra dil kurslarına giderek ve uzun süre dil çalışarak anadili olan Sırpça ve ailesi sayesinde öğrendiği Almanca’ya ek olarak İngilizce, Fransızca ve İtalyanca öğrendi. Politeknik Okulu’ndan mezun olduktan sonra Prag Üniversitesi’nde eğitimini sürdürdü.

Nikola, başarılı bir öğrenci olmanın yanı sıra ağabeyinin ölümünün travmasını üzerinden atamamıştı. 1875 yılında Avusturya’daki Graz Politeknik okuluna başlasa da 1878 yılında burayı bitiremeden ayrıldı ve bir oto mühendislik firmasında başladı. Paris’te bir telefon şirketinde çalışmaya başlayınca dinamolar ve doğru akım motorları üzerine birçok tecrübe edindi. Bu tecrübelerin başarılı bir mucit olmasının yolunu açtığı söylenebilir.

nikola tesla akım

Nikola Tesla’nın Buluşları ve İcatları

Nikola Tesla’nın Amerika’daki yılları sefalet içinde geçiyordu. Geçimini sağlamak için çukur kazarken patronu onun hayali planlarını duydu ve onu A.K.Brown adlı firmanın sahibiyle tanıştırdı. Brown, Tesla’ya çalışması için bir laboratuvar tahsis etti, Tesla da burada jeneratörler ve transformatörler tasarladı.

Tesla’nın eskiden beri Niagara Şelalesi’nden elektrik üretmek gibi bir hayali vardı. 1890 yılında Lord Kelvin’in izniyle Niagara Şelalesi’ne bir sistem kurdurdu ve burada üretilen enerjiyi 26 km ötedeki Buffalo’ya iletmeyi başardı. Tesla’nın bu çalışmaları günümüzde kullanılan alternatif akımın temelini oluşturmaktadır.

Tesla aynı zamanda mors koduyla çalışan sistemlerin yani telsiz ve telgrafların da mucididir. 1898 yılında Madison Park’ında Tesla’nın icat ettiği mors kodlu vericilerle bir gösteri düzenlendi. Daha sonra dünyanın ilk büyük radyo vericisi Long Island’a kuruldu. Tesla bu şekilde günümüzde kullanılan radyo ve telsiz sisteminin temelini de atmış oldu.