GÜVENLİ ŞİFRE NASIL OLUŞTURULUR?
Konu güvenli şifre oluşturmaya geldiğinde, pek iyi durumda olduğumuz söylenemez. Bir şifre yönetim firması olan SplashData her yıl düzenli olarak açıkladığı “en kötü şifreler listesini” açıkladı. Bu listeye göre de geçtiğimiz yıllara oranla güvenli bir şifre oluşturma konusunda kullanıcıların pek yol kat ettiği söylenemez. SplashData internete sızan 2 milyondan fazla şifreyi incelemiş ve bu listeyi bulunan dataya göre oluşturmuş. Sonuçlar oldukça komik.
“Password” ve “123456” 2016 yılında da en çok tercih edilen basit şifreler listesinde tepede yer alıyor. Bu şifrelere fazla şaşırdığımı söyleyemem. Yine basit numerik şifrelerin yoğunlukta olduğu ve ilk 10 ‘da bulunan şifrelerin en çok sayılardan oluştuğunu da belirtmekte fayda var.
Bu listede yine karşımıza “football” veya “baseball” gibi basit şifrelerde çıkıyor. Bunun yanı sıra geçen sene sinemalarda gösterime giren StarWars serisinin son filmi olan The Force Awakens ‘ın da bu listeden nasibini aldığını söylemeden geçmiyim. Zira bu listede yine en çok kullanılan şifreler arasında “starwars” , “solo” ve “princess” de var. İnsanların spora ve popüler kültüre olan düşkünlüğünü de buradan anlayabilirsiniz.
Yine 2015 listesinden farklı olarak “welcome” , “login” , ve “passw0rd” gibi şifrelerinde girdiğini görebiliriz. Kim şifresini “welcome” yapar ki?
Eğer sizde aşağıdaki listede bulunan 2015 yılının en çok kullanılmış şifreleri arasında kendi şifrenizi görüyorsanız hemen değiştirmenizi tavsiye ediyorum.
İşte 2016 yılında en çok kullanılmış 25 şifre:
- 12345
- password
- 12345678
- qwerty
- 12345
- 123456789
- football
- 1234
- 1234567
- baseball
- welcome
- 1234567890
- abc123
- 111111
- 1qaz2wsx
- master
- monkey
- letmein
- login
- dragon
- princess
- qwertyuıop
- solo
- passw0rd
- starwars
Peki güvenli şifre nasıl oluşturabilirsiniz?
Güvenli parola oluşturma konuda da SplashData bizlere bazı ipuçları veriyor. Öncelikle oluşturacağınız şifre 12 karakterden az olmamalı ve hem harf hemde sayı içermeli. Farklı web sitelerinde aynı şifreyi kullanmamalısınız. Her seferinde yeni bir şifre oluşturmanız daha güvenli olacaktır. Ve son olarakta şifrelerini düzenlemek ve korumak için, rastgele şifre oluşturmak için Lastpass veya SplashID gibi uygulamalar kullanmak.
İnternette hiç bir zaman tam olarak güvende değilsiniz. Sadece şifreleriniz değil, kişisel dosyalarınız bile risk altında. Bundan sonra şifrelerinizi biraz daha düşünerek oluşturacağınıza eminim. Yeni yazılarda görüşmek üzere.