"Enter"a basıp içeriğe geçin

ELEKTRİKLİ ARABA NEDİR?

Elektrikli araba teknolojisi gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Hepimiz yakın gelecekte şu an kullandığımız içten yanmalı motorlarla hareket eden arabalarımızı konserve yaptırmak üzere hurdacılara satacağız. Bunun gerçekleştiği günün gelmesini iple çektiğimi belirtmem lazım. Hem gezegenin geleceği için, hemde sürüş zevkimin yükselmesi için elektrikli araçların yaygınlaşması en çok beni mutlu eder. Bu yazımda elektrikli araba teknolojisinin geldiği noktayı ve içten yanmalı motorlarla çalışan arabalar ile arasındaki farkı okuyabilirsiniz.

i3

Elektrikli araba üretebilmek için çalışmalar aslında 20.yy’ın başlarında start aldı. İnanması güç olsada bu bir gerçek. Ancak petrol ürünleri ile çalışan araçların çok hızlı bir şekilde gelişmesi ve elektrikli araçlardan daha ucuz olmalarından dolayı elektrikli araçlar yaklaşık yüz yıl boyunca bir kenara itildi. Bunun sebebinin, o dönemde altın çağlarını yaşayan petrol şirketleri yüzünden olduğunu düşünüyorum. Elektrikli araçların yaygınlaşması onlar için büyük sorun olacağı için bu tarz projelerin önüne geçtiler.

Elektrikli Arabalar Nasıl Yaygınlaştı?

Peki ne olduda son yıllarda elektrikli arabalar tekrar yaygınlaştı? Artık para, yazılım ve yüksek teknoloji üreten şirketlerinin eline geçmeye başladı. Petrol çıkarıp işleyen şirketlerin devri artık kapanıyor. Ünlü teknoloji şirketleri Apple, Google ve Tesla Motors’un sahibi Elon Musk’ın elektrikli araçlar üzerine büyük yatırımlar yaptığını biliyoruz. Bu tarz şirketlerin bu sektöre girmesi demek, sektörün büyüyecek olması anlamına geliyor. Bununla beraber esas işi araba üretmek olan firmalarda son hız arge çalışmalarına devam ediyorlar. Toyota Prius, BMW i3 ve i8 gibi modelleri hepiniz duymuşsunuzdur…

i8 hybrit elektrikli araba

Elektrikli Araba Nasıl Çalışır?

Peki elektrikli arabaların normal arabalardan ne gibi farkları var? Elektrikli arabalar, içten yanmalı motor taşımazlar. Bunun yerine cep telefonlarınız ve bilgisayarlarınızın içerisinde bulunan lityum iyon pillerin depoladığı elektrik enerjisiyle çalışan motorlar ile hareket ederler. Tabi ileride pil teknolojisi gelişecek ve çok daha hafif ve az yer kaplayan piller kullanılmaya başlanacak; 2016 teknolojisi şu an buna el veriyor. Elektrikli araçların motorları, çalıştıkları andan itibaren üretebilecekleri bütün gücü üretirler; yani içten yanmalı meslektaşları gibi motor devrinin yükselmesine ihtiyaçları yoktur. Motor devri olmadığından, uygun devri seçmek için şanzıman da kullanılmaz! Üretilen güç tekerleklere filtresiz iletilir yani güç kaybı yaşanmaz. Ayrıca motorda hareket eden bir parça olmaması ve şanzımanın hiç bulunmaması, bozulacak ve bakım gerektiren bir parça olmaması anlamına geliyor. Kısacası elektrikli araçlar teoride fosil yakıt bağımlısı arabalardan çok daha verimli, sorunsuz ve maliyetsiz. Sadece biraz ucuzlamaya ve menzillerini arttırmaya ihtiyaçları var. Bunu yapmakta hiç zor olmayacak gibi gözüküyor. İleride devletlerin vergi avantajları sunarak elektrikli arabaları yaygınlaştırmasına kesin gözüyle bakıyorum. İlk elektrikli aracımda Tesla olacak. Buraya yazıyorum.

Bu yazı yorumlara kapalı.